Kultúra

Nadzspapa, szerelem, magyarok – Louis C.K. nem okozott csalódást

24.hu
24.hu

2016. 08. 28. 12:00

A világ legviccesebb magyarjaként emlegetett humorista tegnap este a Budapesti Kongresszusi Központban találkozott először a hazai közönséggel.
Korábban a témában:

Louis C.K., azaz Székely Louis, világhírű mexikói-magyar származású New York-i humorista fergeteges show-val örvendeztette meg a közönséget szombat este. Aki nem ismeri őt, bővebben itt olvashat róla.

“warm-up”

Louie néhány tehetséges komikus barátját is elhozta magával, akik a “warm-up”-ért feleltek, és a fejenkénti tíz perc színpadi idejükkel nagyon is jól bemelegítették a közönség rekeszizmait. Stílusban pedig egyáltalán nem rugaszkodtak el a főattrakciótól, hasonlóan megbotránkoztatóak voltak.

Joe Machi lépett ki elsőnek a színpadra, megköszönte, hogy itt lehet, majd lovak heroinnal való túladagolásáról, vidámparkban gyerek leelőzéséről és a bolti kasszások életének nehézségeiről beszélt imádni valóan aranyos stílusban.

Az utána következő Rachel Feinsteinnak kicsit kényesebb terepre merészkedve zsidósággal, abortusszal és szexuális zaklatással sikerült megbotránkoztatnia a közönséget, de legalább akkora sikere is volt.

A felvezetést zárta Joe List, aki barátnőjéről, különös szexuális fétisekről és egy kicsit a gyerekekről is beszélt, majd átadta a színpadot a világ legviccesebb magyarjának, ahogy mostanában szeretjük emlegetni.

A színpadon Louis C.K.

A közönség szabályosan megőrült, mikor Louie kilépett a színpadra, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen alig több mint két hete jelentették be, hogy ellátogat hozzánk. Márpedig ha az ember igazán értékeli a komikus egyedi, őszinte, meglepő és megbotránkoztató humorát, akkor ez közel nem elég idő arra, hogy lélekben felkészítse magát rá, hogy élőben is láthatja majd. Tehát a közönség üdvrivalgással fogadta Budapesten Louis C.K.-t, aki tőle egyáltalán nem megszokott módon, a póló-gatya összeállítás helyett öltönyben, nyakkendőben, elegánsan lépett ki a színpadra.

Fotó: Mike Coppola / Getty Images

Bár úgy képzelem, hozzám hasonlóan a többi magyar résztvevő is titkon reménykedett benne, hogy Louie szót ejt majd magyar származásáról, a neve eredetéről, és esetleg valami kis sértést is kapunk tőle az arcunkba, ami a műsor első felében történt, az minden várakozást felülmúlt.

Nadzspapa, Geza Székely

Bár tudjuk Louis C.K.-ről, hogy rutinos stand-up előadó, és a Kongresszusi Központnál sokkal nagyobb befogadóképességű helyeken is fellépett már, a tömeget elnézve mégis hangot adott a meglepődésének. Azt mondta, valami elképesztően durva élmény neki, hogy itt lehet Magyarországon, most először, és alig bírja elhinni,hogy ennyien ismerjük őt. Majd gyorsan fel is mérte, mégis mennyien vagyunk magyarok a közönségben (tapsolni kellett hozzá meg visítozni), és mennyien érkeztek máshonnan. Nagyjából fele-fele lehetett az arány, talán kicsit többen voltunk itthon, de a környező országokból is jócskán érkeztek.

I’m Hungarian. (Magyar vagyok.)

– mondta ezután, hatalmas őrjöngést váltva ki a közönségből.

A show első felét a magyar gyökereknek szentelte – szó szerint és átvitt értelemben is: beszélt apai nagyapjáról, Székely Gézáról, és a mogorva taxisofőrről is, aki mögé itt Budapesten volt balszerencséje beülni.

A közönség felváltva olvadozott és visítva dülöngélt a székében, ahogy Louis C.K. az utóbbi egy-két nap budapesti tapasztalatairól és a neve eredetéről mesélt. Amikor azt mondta, a nadzspapáját Geza-nak hívták, a jelenlévők szinte a padlóra folytak meghatottságukban.

Fotó: Monica Schipper

És végül sor került a szurkálódásra is, amit annyiszor láthattunk már videón, de még sosem tapasztalhattunk élőben, pláne nem úgy, hogy nekünk lett szánva.

Egy nagy nevetés után Louis C.K. a közönségre nézve azt mondta, érdekes, hogy így szeretjük őt. Majd hozzátette, hogy a nagypapáját bezzeg nem szerettük ennyire, jól ki is toloncoltuk, mert zsidó volt. De most legalább bosszúból elveheti a pénzünket, és visszaviheti Amerikába.

Persze senki nem vette sértésnek a dolgot, ahhoz túlságosan is jól ismerjük a humorát.

Köszönjük szépen!

A műsor második felében a magyar származástól elkanyarodva a párkapcsolatok, a szerelem, a gyereknevelés, az öngyilkosság előnyei, a terrorizmus és a homoszexualitás lett a központi téma. Ezeket is a tőle megszokott szemérmetlen stílusban közelítette meg, hatalmas tapsot és hahotát váltva ki a közönségből minden második mondatával.

Louis C.K. tehát nem okozott csalódást a magyar közönségnek: pontosan azt kaphattuk, amire számíthattunk, ha ismerjük őt – amellett, hogy az ő esetében az ember sose tudja pontosan, mire számítson,  leszámítva, hogy valami pofátlanul kacagtatóra.

A tenyérfájdító visszatapsot követően, egy utolsó poén után, a világ legviccesebb magyarja még utoljára megköszönte, hogy itt lehet, majd levonult a színpadról. A közönség állva tapsolt. Köszönjük szépen, Louis C.K., reméljük, jön máskor is!

Kontró Lili

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.