Saját magát lőtte le a holland légierő egyik vadászgépe

Az F-16-os lőgyakorlaton vett részt, amikor feltehetően belerepült saját lövedékei útjába.
Kapcsolódó cikkek

Vizsgálatot indított a holland védelmi minisztérium annak kiderítésére, hogyan lőtte meg saját gépágyúja a holland légierő egyik F-16-os vadászgépét, egy januári gyakorlaton – jelentette a helyi sajtó.

Az eset még január 21-én történt. A beszámolók szerint a holland légierő két vadászgépe lőgyakorlatot tartott a Vlieland szigeten található Vliehors lőtéren, és miközben a kijelölt célpontokra lőttek gépágyúval, legalább egy lövedék eltalálta a gépet, amiről kilőtték.  A balesetben senki sem sérült meg, a pilóta kényszerleszállás tudott végrehajtani a Leeuwarden katonai repülőtéren – írta a helyi sajtó. A beszámolók szerint a hajtóműben is találtak lövedékdarabokat.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan hogyan is sikerült saját magát eltalálnia az F-16-osnak. A cél, hogy a jövőben ilyen eset ne fordulhasson elő – közölte a védelmi minisztérium.

Az F-16-os vadászgép sérülései. Fotó: Inspectie Veiligheid Defensie

Az eset nem példátlan. 1956-ban az Egyesült Államokban egy F-11-es vadászgép szenvedett hasonló balesetet, egy tesztrepülés alatt. A gép pilóta az óceán felett lőtt ki több lövedéket gépágyújával a víz felé, majd egy perccel később váratlanul betört a szélvédője és a hajtóművek is furcsa hangokat kezdtek kiadni – írta a Popular Mechanics.

A tesztpilóta azt hitte, madárral ütközhetett, de a vizsgálatok kiderítették, hogy olyan gyorsan süllyedt az utánégetőt használó gép, hogy megelőzte a közben lelassuló lövedékeket, és berepült azok útjába. Így végül saját lövedékei találták el a repülőt. A pilóta súlyos sérüléseket szenvedett a kényszerleszállás közben.