Nagyvilág

Csehországra már lecsapott a szélvihar, tízezrek maradtak áram nélkül

Több tízezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban az országon szombat éjféltől átvonuló rendkívül heves, esővel kísért szélvihar miatt. Komoly fennakadások vannak a közlekedésben is – jelentette vasárnap délelőtt a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24).

Az ország 14 térsége közül tízben több száz problémát jelentettek a magasfeszültségű vezetékeken is. Hét régióban vészhelyzetet hirdettünk, minden erőnkkel a hibák elhárításán dolgozunk. A legsúlyosabb problémák az Ústecky, Královohradecky, a Libereci és a Közép-csehországi régióban vannak

– közölte Sona Holingerová, a cseh energetikai művek CEZ szóvivője.  Hozzátette: szélvihar nyugatról keletre vonul, a keleti morvaországi régiókban délután kell számítani a legerősebb széllökésekre.

A cseh-lengyel határon lévő Óriáshegység (Krkonose) csúcsain a széllökések sebessége a kora regeli órákban elérte az óránkénti 180 kilométert is. A nyugat-csehországi mintegy százezer lakosú Ústí nad Labemben vasárnap reggel óránkénti 130 kikométeres szélsebességet mértek, és a jelentések szerint a városban gyakorlatilag nem lehetett közlekedni.

A nagy erejű szélvihar számos háztetőt rongált meg középületeken és családi házakon, fákat, póznákat tépett ki. A kidőlt fák sok helyen akadályozzák a közúti és a vasúti forgalmat is. A problémák miatt több tucatnyi regionális vasútvonalon, elsősorban az ország nyugati és északi régióiban leállt, szünetel a közlekedés.

A cseh hidrometeorológiai intézet egész vasárnapra vészhelyzetet hirdetett ki. A rendőrség azt ajánlotta az autósoknak, hogy akinek nem szükséges, ne induljon útra.

(mti, kiemelt kép: Időkép)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik