Nagyvilág

A lehető legszigorúbb büntetést követelik Észak-Koreának

Kína és Dél-Korea élesen elítélte, hogy Észak-Korea kísérleti robbantást hajtott végre vasárnap hajnalban, Phenjan állítása szerint hidrogénbombával, amely felszerelhető újonnan kifejlesztett interkontinentális ballisztikus rakétájára.

Ez volt Észak-Korea eddigi legnagyobb erejű atomrobbantása
Száz kilotonnás, tízszer akkora, mint az ötödik kísérleti robbantás.

A kínai külügyminisztérium közleményben felszólította Phenjant, hogy “hagyjon fel hibás cselekedeteivel, amelyek nem szolgálják érdekeit, és ne súlyosbítsa a helyzetet”.

Mun Dzse In dél-koreai elnök a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülése után “a lehető legszigorúbb büntetést” követelte Észak-Koreának, köztük diplomáciai lépéseket és újabb ENSZ-szankciókat, hogy “teljesen el tudják szigetelni” az országot.

Herbert McMaster, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója húsz percen át telefonon beszélt vasárnap dél-koreai hivatali partnerével – közölte a szöuli elnöki hivatal.

Tárgyalás

Tárgyalásokra szólított fel az észak-koreai kísérleti robbantás után vasárnap délelőtti közleményében az orosz külügyminisztérium. Az észak-koreai nukleáris kísérlet után Oroszország minden érintett felet arra szólít fel, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz – szögezte le a nyilatkozat.

Az orosz külügyminisztérium azon a véleményen van, hogy ez az egyetlen eszköz a Koreai-félszigeten kialakult válság rendezésére – hangsúlyozta az állásfoglalás, amely ugyanakkor a Reuters hírügynökség szerint leszögezte: az észak-koreai kísérleti robbantás súlyos fenyegetést jelent a térség békéjére és biztonságára.

Provokáció

Emmanuel Macron vasárnapi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek keményen kell reagálnia az újabb észak-koreai nukleáris robbantásra. Újabb phenjani provokáció történt a francia államfő szerint.

Az elnök szerint mindenekelőtt arra van szükség, hogy Phenjant visszatérítsék a tárgyalások útjára és rákényszerítsék nukleáris programjának beszüntetésére.

Macron arra szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy mielőbb reagáljon a történtekre.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik