Nagyvilág

Ugyanaz hiányzik a brit egészségügyből, mint a magyarból

Eltalálta: nincs elég ápoló. A helyzet ugyan még nem olyan siralmas, mint Magyarországon, de drasztikusan csökken a számuk. Az ok: a Brexit.

Megkongatták a vészharangot a brit egészségügyben, miután kiderült, az elmúlt évekkel ellentétben a kutya sem akar ápolónak állni. Míg tavaly júliusban 1304-en csatlakoztak az ápolók nyilvántartásához, addig idén áprilisban, már a nyilvánvaló brit EU-s távozás tudatában 46-an. Ez 96 százalékos visszaesést jelent – írja a BBC News.

A Health Foundation nevű egészségügyi alapítvány-kutatóhely közölte, megfújták az ébresztőt ezekkel a számokkal, amik jelzik, válság elé néz Nagy-Britannia. Ugyanis már most gondot okoz a brit egészségügyi csúcsszervnek, az NHS-nek az ápolói szabadságolások is problémát jelentenek.

Egy májusi felmérés szerint 9 ápolói pozícióból egy betöltetlen, az ápolói szakszervezet szerint 40 ezerrel kevesebb az ápoló, mint kéne. Az országban 650 ezer ápoló dolgozik, közülük 36 ezer érkezett az unióból (5,5 százalék), 67 ezer pedig az EU-n kívülről.

Az uniós nővérek nélkül még nehezebb lenne az NHS-nek és más munkáltatóknak azt a személyzetet megtalálni, amire szükségük van a biztonságos betegellátás biztosításához.

– mondta Anita Charlesworth a Health Foundationtől, egyértelműen összekötve a Brexitet a helyzettel. Az ellenzékbe ragadt Munkáspárt árnyékkormányának egészégügyi minisztere, Jonathan Ashworth pedig azt mondta természetesen, minden Theresa May gyenge kormányána a sara, és ezt a választók fogják megfizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik