Külföld

Épp most dől el a történelem, a brexit legfontosabb napjai jönnek

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 12. 07. 21:04

A brexitről való népszavazás óta nem volt olyan fontos egy hét sem, mint a mostani. A skótoknak és az északíreknek beleszólást adott a bíróság a folyamatba, miközben a brit parlament rendezett egy saját szavazást is. És még koránt sincs vége a dilinek.
Korábban a témában:

Két fontos hír is jött a britek EU-ból való távozásáról, a brexitről. Az egyik arról szól, hogy szavazott egyet a brit parlament arról, támogassa-e a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválását, magyarán a kilépési folyamat beindítását.

A képviselők pedig simán támogatták ezt: 461-en szavaztak mellette és 89-en ellene.

Az lényeges elem, hogy ez a szavazás nem köti a kormányt semmihez, csupán a parlament véleményét tükrözi. Érdekesség, hogy rengeteg munkáspárti képviselő is mellette szavazott, nagyon megosztotta a kérdés az ellenzéki balosokat. Eközben szintén baromi fontos döntést szült a Legfelsőbb Bíróság is, eszerint

a skót és az északír kormányoknak is rá kell bólintaniuk a brexitre, mielőtt az megvalósul.

Az egész jogi dili azzal kezdődött korábban, hogy a brit régiókat képviselő ügyvédek a Felső Bíróságig (High Court, ez NEM a Legfelsőbb Bíróság, azaz Supreme Court) mentek, ami kimondta, hogy a brit kormány nem kerülheti meg az 50. cikkellyel a brit parlamentet. A skótok erre ráugrottak, hogy Skócia megkerülése is alkotmányellenes lenne.

Az északíreknek még keményebb érveik voltak: az országrész békéjét szavatoló Nagypénteki Egyezmény semmibe vevése, Észak-Írország alkotmányos státusának sárba tiprása lenne, ha őket sem kérdeznék meg. Ráadásul számukra alapvető a kérdés, mivel közvetlenül szomszédosak egy EU-tagállammal, Írországgal.

Mindez azért fontos, mert miközben az angolok és walesiek zöme a távozás mellett szavazott, addig a skótok 62, az északírek 52 százaléka az EU-ban maradás mellett.

A bíróság amúgy arról még nem határozott, a brit parlamentnek lesz-e beleszólása a folyamatba, de a héten ebben is dönteni fognak. Theresa May kormányfő már tavasszal szeretné benyomni a katapultot, de ha a bíróság úgy dönt, erre nem sok sansza lesz.

(Independent)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.