Nagyvilág

Obamát idézte Orbánéknak és üzent a korrupcióról is Colleen Bell

Az amerikai nagykövet diplomatikusan bírálta a kormány menekültellenes politikáját is.

 

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete a korábbi kitiltási botrányt nem kommentálja, de azt mondja, a korrupció nemzetbiztonsági kockázat és hat a gazdasági prosperitásra, aláássa egy stabil társadalom alapjait.

Mindenről hallok, minden eljut hozzám –

– mondja a Figyelőnek diplomatikusan azzal kapcsolatban, hogy rengeteg amerikai üzletemberrel, befektetővel beszélget.

A nagykövetnek nagyon jó a személyes kapcsolata Szijjártó Péterrel, akit nagyon szókimondónak nevez. A külügyminiszterrel rendszeresen találkozik.

Nem mindig értünk egyet, de egyetértünk abban, hogy olykor nem értünk egyet.

Mivel a magyar-amerikai kapcsolatok fontos pillére a védelmi politika, Colleen Bell többször is találkozott Simicskó István védelmi, illetve Pintér Sándor belügyminiszterrel is. Kapcsolatban van a miniszterelnök amerikai ügyekért felelős tanácsadójával, Megyesy Jenővel, és néhányszor találkozott Orbán Viktorral is.

A menekültválságról a nagykövet elismeri, hogy Európa a második világháború óta a legnagyobb migrációs áradattal néz szembe, de finoman bírál is.

Magyarországon az utóbbi időben megerősödött a migrációellenes retorika, és sokan megpróbálnak egyenlőségjelet tenni a menekült és a terrorista közé. Pedig fontos emlékeztetni rá, hogy a menekültek épp az erőszak és a szélsőséges politika elől menekülnek.

Szerinte a migrációs válságot az érintett országoknak közösen kell megoldaniuk. A nagykövet Obama elnököt idézi, aki úgy fogalmazott,

Egy nemzet, amely falakkal veszi körül magát, csak önmagát győzi le.

A távozásáról szóló sajtóhíreket ismét cáfolja, mondván, fogalma sincs, honnan vették, hogy hamarosan csomagol. Soha nem beszélt sem nyilvánosan, sem privát körben arról, hogy elfáradt volna, éppen ellenkezőleg, addig maradna, amíg csak lehet.

Természetesen az elnököt szolgálom, január 20-án a többi nagykövettel együtt én is benyújtom majd a lemondásomat. Az elnök majd dönt arról, hogy elfogadja-e vagy inkább megtart ebben a pozícióban még egy ideig, addig, amíg megérkezik az új nagykövet. Én a részemről nagyon élvezem ezt a munkát, és sok még a feladatom.

A nagykövet egyébként az interjúban elárulja azt is, hogy ott volt a Sziget Fesztiválon, találkozott Rihannával is, de az énekesnő nem miatta késett, hisz csak másodpercet beszélgettek.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik