Nagyvilág

Új videó mutatja a brüsszeli robbantások merénylőjét

Rekonstruálták az egyik túlélő merénylő útvonalát, miután tíz kilométert gyalogolt a reptérről a városközpontba. Ő még mindig szökésben van.

Biztonsági kamerák képeiből összevágott videót közölt a belga rendőrség a BBC cikke szerint, ezen a brüsszeli robbantásokat túlélő merénylő látható. A férfi világos kabátban és sapkában sétál a városban, a kamerák 9.50-ig tudták követni őt. A nyomát az EU-s intézmények környékén vesztették el, nem messze a Maelbeek metróállomástól, ahol szintén volt robbantás.

A március 22-i kettős robbantásban a brüsszeli reptéren és a metróban 32 halottja volt, azt az Iszlám Állam vállalta magára. Három támadó a reptéren csapott le, ketten közülük meghaltak a helyszínen. Egy ember a metrórobbantásban ölte meg magát.

A most felfedezett sapkás férfi valószínűleg ugyanaz, mint akit a reptér kamerái korábban rögzítettek, amint a kofferkulit tolja maga előtt. A mostani felvételek elején is az látszik, ahogy elsiet a helyszínről, ami nem feltűnő, hisz mindenki menekül a robbantástól. A férfi egyébként két óra alatt mintegy tíz kilométert gyalogolt le.

Eközben kiderült, hogy a párizsi merényletekkel (is) gyanúsított Salah Abdeslamot pár hétig még nem adja ki Belgium Franciaországnak. Ugyanis a belga rendőrök fel akarnak neki tenni még pár kérdést a március 15-i lövöldözésről. Ez azért szükséges, mert egy lakásban ekkor agyonlőtték a rendőrökre tüzet nyitó Mohamed Belkaidot, és a lakásban Abdeslam ujjlenyomatát is megtalálták. Őt amúgy három nappal később vették őrizetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik