Nagyvilág

Halálra isszák magukat az ukrán katonák

Többen haltak meg az alkoholtól, mint harci cselekmények miatt.

Petro Porosenko államfő legutóbbi bejelentése szerint bár a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletek során több mint 120 ezer ukrán katona kapta meg a „harci cselekmények részese” státust, a hadseregnek mindössze 2269 fős az eddigi vesztesége. A katonai ügyész ugyanakkor arról beszél, hogy több mint ezer katona nem a háborúhoz közvetlenül köthető okok miatt halt meg.

Anatolij Matiosz közléséből arra lehet következtetni, hogy az ukrán fegyveres erők donbászi veszteségeinek legalább felének a mértéktelen alkoholfogyasztás volt az oka.

Egészen pontosan az ebből fakadó véletlen vagy szándékos balesetek, az egymás közötti konfliktusok, a fegyverekkel és egyéb hadieszközökkel való felelőtlen bánásmód, valamint a katonák körében furcsamód, szinte járványszerűen terjedő „szívbetegségek”.

Az ügyész néhány konkrét esetet is említett. Egy ízben például az egyik katona – merő tréfából –kézigránátot dobott a legénységi sátort fűtő kályhába. A robbanás során harmincan haltak meg.

Máskor egy ittas katona számos társát tiporta el egy harckocsival. „Hogyan számoljunk el az ilyen veszteségekkel a hozzátartozók előtt?” – veti fel a költői kérdést Matiosz. Nos, ilyen esetekben természetesen hősi halálról beszél, illetve kitalált hazafias cselekedetekért szokott posztumusz kitüntetéseket osztogatni a vezérkar – írja a Korreszpondent.net.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik