Nagyvilág

Az elmúlt 13 év legsúlyosabb terrorcselekményei

Madridi robbantás, pokolgép a minszki metró egyik állomásánál, Breivik vérengzése Oslóban és a Charlie Hebdo elleni merénylet – csupán néhány példa a legsúlyosabb terrorcselekményekből Európában 2002 óta.

2002. október 23-26. – OROSZORSZÁG

Negyven álarcos csecsen fegyveres 912 embert – köztük 62 külföldit – ejtett túszul Moszkvában a Dubrovka Színház épületében. A támadók a több mint ötven óráig tartó túszdráma során egy szökni próbáló lányt lelőttek, később számos gyermeket, terhes nőt és külföldi állampolgárt elengedtek. A hatóságok 26-án egy kábító gáz máig vitatott bevetése után megrohamozták a színházat. Az áldozatok közül sokan gázmérgezésben vesztették életüket. A túszszabadító műveletben 130 civil és 40 csecsen terrorista vesztette életét.

2726170 10/26/2015 Moscow residents during an event commemorating the 13th anniversary of the hostage crisis that occurred during the performance of the musical Nord-Ost at the Dubrovka Theater in Moscow. Kirill Kallinikov/RIA Novosti
Europress

2003. november 15. – TÖRÖKORSZÁG

Isztambulban két zsinagógánál öngyilkos merénylők gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak. A merényletben 25 ember életét vesztette és mintegy 300 megsebesült. A robbantást a Nagy Iszlám Keleti Harci Front nevű militáns török csoport vállalta magára. November 20-án szintén Isztambulban két nagy erejű robbanás történt, az egyik egy bank, a másik a brit konzulátus közelében. Az áldozatok száma: 28 halott, 450 sebesült. Meghalt a brit főkonzul is. A merényletek elkövetését az al-Kaida terrorszervezet vállalta.

Relatives of Murat Sahin place flowers 15 November 2004 at the spot where he died last year during a commemoration ceremony in front of the the Neve Salom Synagogue in Istanbul to mark the first anniversary of suicide bombings against two Istanbul synagogues, in a wave of attacks that left 60 people dead in the space of a week. The attacks, linked to a Turkish cell of Al-Qaeda, were followed five days later by suicide bombings of the British consulate in Istanbul and a nearby branch of the HSBC bank. In all, more than 60 people were killed and about 750 injured, many seriously, in the series of attacks. AFP PHOTO/MUSTAFA OZER
Europress

2004. március 11. – SPANYOLORSZÁG

Madrid pályaudvarain több robbanás történt. A merényleteknek 192 halálos áldozata és 1421 sebesültje volt. Március 14-én az al-Kaida terrorszervezet vállalta magára a merényletek elkövetését. Az Európai Parlament a terrorakciók emlékére március 11-ére meghirdette a terrorizmus áldozatainak európai emléknapját.

20040311

2005. július 7. – NAGY-BRITANNIA

Londonban legalább 56 halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő, összehangolt robbantásos merényletsorozatot követtek el. Csaknem egy időben négy pokolgép robbant a földalatti-hálózat három forgalmas állomásán, és felrobbantottak egy városi buszt is. A robbantásokat két, az al-Kaida terrorhálózathoz tartozó szervezet is magára vállalta. 21-én újabb négy merényletet kíséreltek meg szintén Londonban, a metróban és egy buszon, de a detonátorok nem léptek működésbe.

1280px-Russell_square_ambulances
Wikipedia

2006. augusztus 21. – OROSZORSZÁG

Moszkva keleti részében egy piacon robbantásos merényletet követtek el. Tízen meghaltak, 49 ember megsebesült.

2008. július 27. – TÖRÖKORSZÁG

Két pokolgép lépett működésbe Isztambul egyik külvárosában, tizenhárom ember életét vesztette, 154-en megsebesültek.

2009. november 29. – OROSZORSZÁG

Felrobbantották a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő Nyevszkij Expresszt, kisiklott több vagon, 26 ember életét vesztette, 81-en megsebesültek.

spacerspacer 2

2010. március 29. – OROSZORSZÁG

Öngyilkos csecsen merénylők két moszkvai metróállomáson robbantásos merényletet követtek el. A támadásban 40 ember meghalt, több mint 90-en megsebesültek.

2011. január 24. – OROSZORSZÁG

A moszkvai Domogyedovói repülőtéren egy öngyilkos merénylő akciója során harminchét ember vesztette életét, köztük 12 külföldi. A sérültek száma elérte a 130-180 főt.

2011. április 11. – FEHÉROROSZORSZÁG

Minszkben a metró Oktyabrszkaja állomásánál távirányítású pokolgép robbant fel. Tizenhárman életüket vesztették és 161-en megsebesültek.

Wounded_Minsk_blast_3
Wikipedia

2011. július 22. – NORVÉGIA

Pokolgép robbant Oslo központjában, a kormányzati negyedben, nem sokkal később a közelben, Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában rendezett vérengzést egy rendőri egyenruhába öltözött férfi. A 32 éves, szélsőséges jobboldali, keresztény fundamentalista elveket valló tettes, Anders Behring Breivik 77 emberrel végzett.

Oslo, 2011. augusztus 19. Hozzátartozók látogatnak a támadás óta elsõ alkalommal Utoya szigetére, ahol a szélsõjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik 69 embert megölt 2011. július 22-én, amikor a kormányzó Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborában válogatás nélkül tüzelt a résztvevõkre, miután nyolc áldozatot szedõ pokolgépet robbantott a norvég fõváros kormányzati negyedében. (MTI/EPA/Gorm Kallestad)
MTI/EPA

2012. március 11-22. – FRANCIAORSZÁG

Egy algériai származású férfi március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte agyon a dél-franciaországi Toulouse és Montauban városában, majd 19-én két óvodás és egy iskolás gyermeket és egy fiatal rabbit lőtt le a toulouse-i zsidó iskola előtt. A magát az al-Kaida iszlamista terrorszervezet tagjának mondó Mohamed Merah 21-én a kivezényelt kommandósok elől lakásában barikádozta el magát, s másnap életét vesztette a tűzharcban.

Toulouse, 2012. március 20. Az áldozatokat szállító furgont kísérik gyászolók, amint a jármû az Ozar Hatorah zsidó iskolából a toulouse-i repülõtérre indul egy nappal az után, hogy egy robogóval közlekedõ fegyveres lövöldözött az iskola elõtt és négy francia-izraeli állampolgárt megölt, kettõt súlyosan megsebesített. A halálos áldozatok között van egy apa és két fia. A holttesteket Izraelben temetik el. A hatóságok szerint a gyilkos azonos azzal a férfival, aki ebben a hónapban megölt három színes bõrû katonát a Toulouse közelében fekvõ Montaubanban. (MTI/AP/Remy de la Mauviniere)
MTI/AP

2012. július 18. – BULGÁRIA

Egy öngyilkos merényletben hat izraeli turista és a bolgár buszsofőr is meghalt a Fekete-tenger partján található Burgaszban, amikor bomba robbant egy izraeli turistákat szállító buszon.

2014. május 24. BELGIUM

Brüsszel belvárosában négy ember halt meg, amikor a zsidó múzeum előtt egy férfi tüzet nyitott a járókelőkre. A 29 éves, francia tettes, akit június 1-jén Marseille-ben tartóztattak le, korábban Szíriában egy iszlamista szervezetben harcolt – ő az első dzsihadista, aki Európába visszatérve terrorista támadást követett el.

2015. január 7. – FRANCIAORSZÁG

Francia dzsihadisták megtámadták a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap székházát Párizsban. Tizenkét embert agyonlőttek, közöttük nyolc újságírót és két rendőrt, további tizenegyet pedig megsebesítettek. Egy rendőrségi rajtaütésben később megölték a támadókat.

Párizs, 2015. január 13. Egy asszony imádkozik az áldozatok emlékére elhelyezett virágok és gyertyák a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztõsége közelében 2015. január 13-án. Az elmúlt napokban Franciaországban elkövetett terrorcselekményekben 17 ember vesztette életét. (MTI/EPA/Ian Langsdon.)
MTI/EPA

(Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik