Nagyvilág

Merkel nekiment Orbánnak

Merkel kézcsók (Array)
Merkel kézcsók (Array)
A német kancellár úgy bírálta a magyar kormányfőt, hogy ki sem ejtette a nevét.

Angela Merkel szerint a menekültválság miatt eljött az ideje, hogy a kelet-európai uniós tagországok viszonozzák az EU bővítésével kapott szolidaritást. A német kancellár erről péntek este beszélt pártja, a konzervatív CDU ifjúsági szervezetének (Junge Union) háromnapos hamburgi konferenciájának megnyitóján. Mint mondta: a válság kezelésében mindenkinek részt kell vennie “képességeinek és lehetőségeinek megfelelően”.

Láthatóan eltérő elképzelések vannak arról, milyennek kellene lennie az európai társadalomnak, ami önmagában nem gond, “de az nem lehet, hogy az emberi méltóság csak azt illeti meg, aki keresztény”, az emberi méltóság “egy muzulmánt is megillet, és igen szerencsétlen, hogy ezt muszáj külön elmondani”. A kancellár nem nevezte Orbán Viktort (aki ezzel érvelt Focus német hírmagazinnak adott interjúban is), de nyilvánvalóvá tette, kinek üzent, amikor úgy vélte: az EU-ba igyekvők nyomását  kerítések nem fogják visszatartani. (Azóta Magyarország a horvát határt is lezárta – a szerk.) A bezárkózás pedig az okostelefonok korában kudarcra van ítélve.     Inkább a görög-török külső határ hatékony biztosítására kell összpontosítani, és ezért az EU-nak tárgyalnia kell Törökországgal, és törekedni kell a menekülthullámot kiváltó okok kezelésére  – mondta a német kancellár.

A menekültválság olyasmi, mintha a globalizáció fonákja lenne.

Ezt is mondta, meg azt is, hogy a németek mindig is értették a globalizációt, legalábbis azt az oldalát, hogy a jelenség támogatja az exportot, a német gazdaság egyik fő hajtóerejét, most viszont a globalizáció révén “a szíriai háború eljön hozzánk. Meg kell tanulnunk bánni ezzel is” – idézte a kancellárt online kiadásában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Angela Merkel szerint nem érdemes számítani a válság gyors megoldására. “Nem hiszem, hogy túl sok lehetőségünk van”, és a türelmetlenség ugyan érthető, de tudomásul kell venni, hogy Németország “történelminek nevezhető, óriási feladat” előtt áll.

A kancellár hangsúlyozta, mindenképpen föl kell állítani a tranzitzónákat. “Nem nyugszom addig, amíg meg nem győzöm erről a szociáldemokratákat”. Merkel ezzel utalt rá, hogy a velük kormányzó SPD egyelőre elveti a konzervatívok elképzelését a határ térségében kijelölendő övezetekről, amelyekben a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával érkezőknek meg kellene várniuk, hogy a hatóságok eldöntsék, jogosultak-e ilyen kérelem benyújtására.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik