Nagyvilág

Lefejeztek egy lányt Indiában, amiért viszonya volt az unokatestvérével

indiai-utca(430x286).jpg (Array)
indiai-utca(430x286).jpg (Array)

Újabb vérfagyasztó "becsületgyilkosság" történt Észak-Indiában: egy tizenéves lány viszonyt folytatott az unokatestvérével, fivérei ezért lefejezték, majd a levágott fejét körbehordozták a faluban, ahol laknak.

A hatóságok beszámolója szerint mintegy tucatnyi ember végignézte hétfőn, hogy a 17 éves lányt bátyjai kirángatják a házból, megverik, majd levágják a fejét a nyílt utcán.

Miután lefejezték a húgukat, a fivérek otthagyták a ház előtt a holttestet, a levágott fejet pedig körbehordozták a településen, azt kiáltozva, hogy ellenezték a lány kapcsolatát az unokatestvérével. A bámészkodók közül senki nem értesítette a hatóságokat. A tájékoztatás szerint a rendőröknek eddig nem sikerült elkapniuk a testvérpárt.

A “becsületgyilkosságoknak” régi hagyománya van Indiában és több muzulmán országban, köztük Pakisztánban, Iránban, Irakban, Bangladesben vagy Jordániában. Indiában főleg a szegényebb északi államokban – Biharban, Uttar Pradesben, Harijánában – jellemző, ahol egyes felmérések szerint évente mintegy 900 fiatalt ölnek meg rokonaik azért, mert a szülőkkel dacolva akartak házasságot kötni, engedélyük nélkül éltek együtt, vagy a lányt megerőszakolták. A rokonság olykor véres bosszút áll, mert a hagyományos felfogás szerint csak halállal lehet lemosni a család becsületén esett csorbát.

Az indiai legfelsőbb bíróság 2011-ben azt kérte az összes állam kormányától, hogy irgalmatlanul lépjenek fel a “becsületgyilkosságok” ellen, és javasolta, hogy sújtsák halálbüntetéssel azokat, akik ilyen barbár tettet hajtanak végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik