Közélet

Mészáros Lőrinchez tarthat az Auchan egyik volt fejese

A négy kiszemelt ágazat közül már csak egyben, a kiskereskedelemben nincs kormányközeli dominancia, az energia-, és a bankszektorban, valamint a médiában a hatalom elérte azt a célt, amiről maga Orbán Viktor miniszterelnök beszélt egy elhíresült lengyelországi szereplésén 2016 szeptemberében. A kiskereskedelmi szektor történéseinek így különös jelentősége van – főleg, hogy sajtóhírekben időről időre előkerül a külföldi üzletláncok kiszorításának kormányzati szándéka.

Egy személyi változás pedig hónapok óta lázban tartja a fél iparágat.

Július elején váratlanul megvált az Auchan attól a Csűrös Alíztól, aki évek óta az egyik legfontosabb posztot töltötte be a francia hátterű láncnál, expanziós (terjeszkedési), majd az utóbbi időben kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatóként a vállalat felső vezetésének is tagja volt.

Nem tudjuk pontosan, hogy mi volt az oka a távozásnak (hiába kérdeztük az Auchant, a cég azt közölte, hogy egyetlen volt, jelenlegi vagy leendő munkatársáról sem ad ki konkrét információt harmadik személynek), ám információnk szerint a cég kezdeményezte azt, és Csűröst meglepte, hogy lapátra került. Egyik forrásunk még beszélt vele aznap délelőtt, jókedvűnek látszott – aztán délután már vége is volt a karrierjének az Auchannál. Ahol fontos ember volt: pozíciójából kifolyólag éveken át őt delegálta a hipermarket az Országos Kereskedelmi Szövetségbe és a Tej Terméktanácsba, mint ahogy korábban a bevásárlóközpontokat összefogó szakmai szervezet vezetésében is helyet kapott.

Erre önmagában aligha kapná fel a fejét az ember, ha

Csűrös Alíz férje nem éppen Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-milliárdos cégbirodalmában töltene be fontos posztot.

A több mint száz céget átölelő céghálózat egyik legfontosabb, árbevétel szempontjából az egyik, ha nem a legnagyobb vállalatának, a vasút-villamosításban és vasúti fejlesztésekben utazó R-Kord Építőipari Kft.-nek az ügyvezetője tavaly tavasz óta Csűrös Sándor.

Vadászterület

Van egy további kapcsolódási pont is Mészáros és Csűrös Sándor között. Csűrös neve mellett a cégadatbázisban egy csetényi cím szerepel, a tudakozó a megadott Veszprém megyei címre azonban nem egy magánszemély telefonszámát adta meg, hanem egy vadásztársaságét. A Fízkút Vadásztársaságnál nem titkolták, hogy jól ismerik Csűrös Sándort. Talán véletlen, de Mészáros az idén szintén belevágott a vadászati bizniszbe, két vadásztársaságot is alapított, a Vért Vadászati Kft.-t, majd a Vál-Völgye Vadásztársaságot.

Céges érdekeltségek

Csűrös Sándor céges érdekeltségei között megtalálható

  • a gabonatermesztéssel, erdészeti tevékenységgel, vadgazdálkodással, sertés- és baromfitenyésztéssel, zöldség-gyümölcs, húsáru nagykereskedelmével foglalkozó Agro3G Kft.,
  • az üzleti szolgáltatásokat nyújtó A&Rose Marketing és Kommunikációs Kft.,
  • a sportlétesítmény működtetésével és vegyi áruk nagykereskedelmével is foglalkozó Sport-Hunt Kft.,
  • az ipari gépek üzembe helyezésével foglalkozó CS-Process Mérnöki Kft.,
  • valamint az IT-szaktanácsadással foglalkozó ADSIP Kft.
  • Sokáig benne volt, de már kiszállt a szintén ipari gépek és berendezések üzembe helyezésével foglalkozó Cason Mérnöki Kft.-ből.

Az viszont nem tűnik életszerűnek, hogy Csűröséknél otthon nem kerül szóba a kiskereskedelem – főleg úgy, hogy amikor újra és újra előkerül a kormánykörökben dédelgetett terv az üzletláncok piacán való pozíciószerzésről (természetesen a külföldi cégek kárára), akkor Tesco mellett az Auchan neve is rendre felvetődik.

Hiába csak a hetedik legnagyobb árbevételt tudja felmutatni a francia hátterű cég, jóval hatékonyabbnak tűnik a Tescónál: durván fele akkora árbevételt (787 milliárd forint volt a Tescónál, 350 milliárd az Auchannál tavaly) tizedannyi áruházzal termel meg. (A Tescónak 206, az Auchannak 19 üzlete van.)

Ezért aztán nem is olyan meglepő, hogy az iparágban elterjedt értesülés: Csűrös Alíz a Mészáros-birodalomba tart – ha még nincs ott (ennek egyelőre nincs látható jele cégiratokban, az Auchan pedig nem árulta el kérdésünkre, kikötötték-e a távozáskor, hogy a volt igazgató bizonyos ideig nem vállalhat feladatot konkurensnél). Tudása, információi igazán értékessé teszik őt – férje pedig bizonyára jó ajánlólevél. Próbáltuk Csűrös Alízt elérni több csatornán is, férje és fia céges érdekeltségein keresztül is, és a központi Mészáros-cégeket (R-Kord, Mészáros és Mészáros Kft.) is szerettük volna reagáltatni a nő esetleges szerepvállalása mellett azokra a feltételezésekre is, hogy a felcsúti cégbirodalom érdeklődik a kiskereskedelmi szektor iránt. Egyikük sem válaszolt a megkeresésünkre két hét alatt.

Egyszer viszont már biztosan jól jártak Mészárosék az Auchannal. Négy éve, a trafikpiac újraosztásakor mind a 19 Auchan-áruházban Mészáros Lőrinc köréhez sorolt emberek nyithattak dohányboltot. Mészáros Lőrinc testvére, Mészáros János, a Jére fivérek (a Népszabadság korábbi cikke szerint barátai és cégükön keresztül alvállalkozói is Mészáros Lőrincnek), és Mészáros László (felcsúti alpolgármester, de csak névrokona a milliárdosnak) egyik cége fészkelhette be magát az Auchan üzletsoraiba.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik