Közélet

Itt a recept Orbán megbuktatására, Róna Péter főzte ki

A kormányváltás újabb forgatókönyvét éppen a kormánypárti lap "melegítette fel".

A Magyar Idők szerint a Jobbik, az MSZP és az LMP összefogását sürgetik értelmiségi körök Róna Péter közgazdász, az LMP programírójának vezetésével. Róna Péter korábban azt mondta, jövőre a kormánynak mennie kell, éppen azért, mert az ország a keresztény Nyugathoz tartozik, Orbán Viktor viszont nem.

Róna Péter (Róna Péter)
Róna: Orbánt és sleppjét elsöprik
A közgazdász szerint az országnak már nincs szüksége Orbán Viktorra.

A lap úgy tudja, a lehetséges együttműködésről már meg is kezdődtek az informális egyeztetések, az alku legnehezebb részét az MSZP jelenti. A Jobbik szívesen összefogna az LMP-vel, amire Vona Gábor pártelnök már többször utalt, és az MSZP miniszterelnök-jelöltje is az ökopártot kereste meg először, hogy az együttműködésről egyeztessen. Kosarat kapott, de Botka László nem adta fel.

A lap szerint az MSZP-ben a szövetségi politika kérdésében két irányvonal alakult ki. Abban mindenki egyetért, hogy a legfontosabb az LMP-vel való együttműködés lenne, abban viszont már vita van, hogy helyi szinten a Jobbikkal vagy a DK-val kellene-e együttműködni. A Magyar Idők szerint az MSZP és a Jobbik egyes képviselői már több informális tárgyalást tartottak a stratégia összehangolásáról, a legfontosabb politikai kérdésekről.

Kiszelly Zoltán, a Századvég elemzője arra nagyon kevés esélyt lát, hogy a baloldal vagy a Jobbik külön-külön meg tudjon szólítani egymillió új szavazót, úgy, hogy nem egymástól veszi el. Mint mondta, a kormánynak óriásit kellene hibáznia, hogy egymillió bizonytalan ellene szavazzon. Szerinte sikeresebb lehet az a taktika – idesorolható a Bitó-szalon javaslata – , hogy az egész ellenzék álljon össze, Simicska és Soros médiája pedig egyezzen ki egymással.

Horn Gábor, a Republikon Alapítványtól a legrosszabb forgatókönyvnek tartaná, ha a balliberális ellenzék az Orbán utáni világ programjának bemutatása helyett azzal foglalkozna, ki kivel fog össze és kivel nem. Ő nem írná le a 2018-as választást, mert a nemzetközi tapasztalatok alapján akár fél éven belül fordulhat a politikai széljárás, a választás az egyéni körzetekben dől el, a listák kevésbé érdekesek. A kérdés, hogy a 106-ból lesz-e 35-40 olyan körzet, amelyet a baloldali és liberális ellenzék bármilyen összetételben meg tud nyerni. Szerinte Simicskával a háta mögött a Jobbik akár 10-15 körzetet is hozhat, azaz a Fidesznek nem lenne többsége 2018-ban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik