Közélet

Arra biztatta a szülőket egy magyar pszichológus, hogy mutassák meg gyereküknek a kedvenc szexpózukat

Egy pszichológus, Gyurcsánszky András a napokban arra hívta fel hivatalos Facebook-oldalán az anyák és apák figyelmét, hogy a szexuális felvilágosítás a szülők felelőssége. Ennek mikéntjére részletesen kitért, őt idézve: a szülők mutassák meg a gyerekeiknek a saját kedvenc erogén zónájukat, a kedvenc pornófilmjüket és a szexpózukat a kedvenc maszturbálási technikával együtt.

A pszichológus az alábbiakat írta ki június 15-én a Facebookra, amire a kommentelőktől, az őt követő csaknem 5000 fős rajongói tábortól megosztó véleményeket kapott. A posztot azóta törölte, és két másik posztban is az őt támadókat támadja.

Legózzál, barbiezzál, playstationözzél, rajzoljál, énekeljél, focizzál, ökörködjél, pihizzél vagy mutasd meg neki a kedvenc könyved, zenéd. Később a kedvenc erogén zónád, maszturbálási technikád, szexpózod vagy pornófilmed. Anya a lányának, apa a fiának. Nevelőanya, nevelőapa is tökéletes. Csak lazán! Add önmagad! Abból tanul a legtöbbet. Ami neked jó, az szinte biztos, hogy neki is jó lesz, persze, lehet, hogy tudd jobbat. Nincs rossz szülő, ahogy nincs rossz gyerek sem!

A Facebookon jelenleg is rengeteg coach, pszichológus, lélekbúvár hirdeti magát, több ezer követővel, akik nap mint nap közzéteszik a tanácsaikat, véleményüket a párkapcsolat, szexualitás, házasság, válás, hűtlenség, gyász, depresszió, szorongás témákban, de az, hogy melyik milyen képzettséggel rendelkezik, nagyon nehéz ellenőrizni.

A mondatok azt sugallják, hogy jó és hasznos a közös maszturbálás a gyerekekkel, ahogy a közös pornófilmnézés is, vagy az erogén zónák mutogatása a gyerekekkel együtt.

Gyurcsánszky András – bár pár napig kint hagyta az idézett szöveget, melyben részletezte azt is, hogy barátnőjét orálisan hogyan szereti kielégíteni, végül törölte a bejegyzést, majd finomított a szexuális felvilágosítás módszerén.

A következő posztjában a majmok viselkedéséről írt, arról, hogy az állatvilágban teljesen természetes, hogy a majomszülők a majomkölykök előtt szexelnek. Arra is kitért, hogy az állatvilágban mennyivel harmonikusabban élnek együtt az állatok, és hogy sokkal természetesebben kezelik a szexualitás témáját, mint mi.

A majmok szexuális életének összehasonlítása az emberek szexualitásával merész ötletnek tűnik, pláne olyasvalakitől, aki elvileg családpszichológiát, családterápiát tanult, abból doktorált. Az állatvilágban sokkal inkább ösztönszerű a párzás, és a létfenntartásról szól, az emberek szerelemben élnek, összeházasodnak, ruhát viselnek, satöbbi. A pszichológus kijelentéseit annak tükrében érdemes vizsgálni, hogy önéletrajza szerint családpszichológia szakirányon végzett a Pázmány Péter Egyetemen, továbbá jelenleg is képzi magát családterápia szakon.

„A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pszichológia szakán diplomáztam klinikai és családpszichológia szakirányon 2010-ben. Jelenleg a Család-Rendszer Terápiás Műhely, család-rendszer terapeuta képzését végzem. 7 éve foglalkozom pszichológiai tanácsadással. Egészen pici és időskorú vendégeim is vannak” – áll önéletrajzában, de megkeresésünkre a Műhely vezetője cáfolta, hogy náluk képeznék a pszichológust.

Gyurcsánszky András a Magyar Családterápiás Egyesület képzésébe járt, tudtommal nem fejezte be. Nem képződik Család-Rendszer Terápiás Műhelyünkben. Megkértem, hogy ezt a hamis információt ne terjessze a Műhelyünkről, úgy látszik, mégis fenn maradt

– nyilatkozta a 24.hu-nak Tarján Emőke, aki elhatárolódik Gyurcsánszky szexuális felvilágosítással kapcsolatos szakmai hozzáállásától.

„Nagyon károsnak tartom a szülőket erre biztatni” – tette hozzá.

Mivel az egyetemek a hallgatókról információkat nem adhatnak ki, azt sem lehet tudni, a pszichológus milyen témában írta a doktoriját. Gyurcsánszky András esete jól példázza, hogy a segítő szakmában dolgozókról jelenleg nincsen az állampolgárok számára is elérhető adatbázis, ahol ellenőrizhetnék, pontosan kire bízzák saját vagy hozzátartozójuk mentális egészségét.

„Sehol sincs közhiteles nyilvántartás, nincs lista, minthogy ez okirat, ez diploma, korlátozva van jogilag. Így jogilag nem vonható felelősségre, ugyanis Magyarországon nincs kimondva, ki a pszichológus. Rendelhet büntetlenül, ha azt állítja magáról, hogy pszichológus, és nincs meg a képzettsége” – mondta a 24.hu-nak Bagdy Emőke, aki maga is olvasta Gyurcsánszky szexuális felvilágosítással kapcsolatos tanácsait.

Kvázi pedofília határát súroló a kijelentése. A szülők coitusának látványa a gyerek számára borzasztó, ősjelenet, aki tanult pszichológiát, az tudja, hogy a gyerek később akár szexuálneurotikussá is válhat emiatt.

A Facebook-pszichológus(ok) véleményét és tanácsait annak tükrében is érdemes megnézni, hogy a névjegyből és a weboldalból kiderül-e, pontosan milyen módszerrel dolgozik: kognitív viselkedésterápia (azon belül is narratív technika, szociometrikus technika, vagy stratégiás irányzat), analitikus terápia, meseterápia, vagy bármi más. Az is eltér a gyakorlattól, ha a pszichológus önmagáról és a saját magánéletéről ír nyilvánosan, ez nem etikus, elvileg a segítő a saját életét semmilyen körülmények közt nem vonhatja bele a munkájába.

Gyurcsánszky a Facebookon a szexuális felvilágosításról írt posztját egy héten belül teljesen megváltoztatta, és hangsúlyozta, ő azt úgy értette, hogy csak 18 évesnél idősebb gyerekekre célzott.

„Szakmai kötelességemnek éreztem felhívni a szülők figyelmét, hogy ha a gyerek 10-11 évesen megkérdezi, hogy hol van a G pontja vagy hogy kell maszturbálni, esetleg pornót néz, majd 14 évesen odajön, hogy anya, ti hogy csináljátok apával vagy apa, neked ki a kedvenc pornó színésznőd, akkor senki ne nézzen rá értetlenül. Merjünk beszélni róla. A szülő a 18 éves gyerekével nyugodtan beszélhet a szexről és a pornóról. Egyszer sem írtam olyat, hogy hamarabb” – írja.

Gyurcsánszky András emailben feltett kérdéseinkre nem válaszolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik