Szeged, 2014. május 8.
Kornai János a közgazdaságtan emeritusa (Harvard Egyetem, USA), tiszteletbeli professor emeritus (Budapesti Corvinus Egyetem) beszél a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán, a munkásságáról rendezett kurzus záró előadásán 2014. május 8-án.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Közélet

Kornai János: Szinte leválthatatlan az Orbán-kormány

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 12. 29. 13:16

A világhírű magyar professzor sötét jövőképet fest a kapitalistákkal lepacsizó, a jogállamot szétverő autokráciáról, amit úgy hívnak, Magyarország.
Korábban a témában:

Kitette a HVG a 88 éves Kornai Jánossal, a Harvard és a Corvinus professor emeritusával készített interjú második részét, ami szintén elég borús lett. Kornai az elején közli, tart a magyarországi nacionalizmustól, ami szerinte kéz a kézben jár az autokráciával, azaz tekintélyelvűséggel. Ilyen Donald Trump politikája is.

Kornai szerint autokrácia épül Magyarországon is, Orbán Viktor rendszere azzal kezdődött, hogy kijelentették, évtizedekre a hatalomban akarnak maradni. Elbontották a fékek és ellensúlyok rendszerét, leuralták a médiát, átírták a választójogi törvényt.

Eközben a piaci szabályozást túltolják Magyarországon, de nem hozzá nem értésből, hanem mert sokszor “a haveroknak az érdekeit tartják szem előtt”, vagy épp mindent a kezükben akarnak tartani. Fontos mozgatórugó még a populista ígérgetés.

A gazdaság persze nem fog összeomlani így sem, Kornai szerint ha akadozva is de járnak majd a villamosok, tanítanak majd a tanárok. Az országból nem lehet így túl sok jót kihozni, a szakemberek is elmehetnek, de az összeomlás nem következik be (ahogy a szovjet gazdaság is tetszhalott lett a végére, de nem dőlt be teljesen).

Kornai szerint Orbánék nem hozzák vissza a szocializmust, mert egy ilyen autokrácia jól eléldegél a kapitalizmusból. A nagy cégek is elvannak, nekik jó a stabil kormányzat, ami ha kell, besegít nekik, de közben ők is támaszkodhatnak rá. Felmerül a kérdés, leváltható-e az Orbán-kormány. Kornai nem akar senkit sem elbizonytalanítani, de

Magyarországon a hatalom mindent megtett és a jövőben is meg fog tenni azért, hogy leválthatatlan legyen.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.