Közélet

Tüntettek a Népszabadság mellett, Magyar Időket égettek

24.hu
24.hu

2016. 10. 08. 18:04

Korábban a témában:

A 24.hu helyszíni tudósítója szerint több ezer ember gyűlt össze a budapesti Kossuth téren, a Parlament épülete előtt szolidaritást vállalva a Népszabadság újságíróival. Sok tüntető a családjával érkezett, rengeteg volt a riporter is.

Fotó: Berecz Valter

Hargitai Miklós újságíró, szakszervezeti vezető egy létrán állva, megafonon keresztül beszélt a tömeghez. Azt mondta, voltak előjelei a lépésnek, például a kollektív szerződés felmondása. Napról napra rosszabb körülmények között dolgoztak, és anyagilag sem becsülték meg őket. 2010 után már nem is emelték a fizetésüket.

Fotó: Berecz Valter

A Fidesz közleményére reagálva, mely szerint ésszerű gazdasági döntés született, kijelentette: ha a háromezres példányszámú Magyar Időket el tudja tartani a piac, akkor az 50 ezres Népszabadságot is – csak itt nem a piac dönt, hanem valaki más. Egyelőre nem tudják, mi lesz velük, mert még a becsomagolt holmijukhoz sem fértek hozzá – mondta.

Fotó: Berecz Valter

A horvát PEN Club üzenetét Tamás Gáspár Miklós tolmácsolta: ők a döntés miatt undorukat, a Népszabadság iránt pedig együttérzésüket fejezték ki. TGM szerint a magyar vezetés a magyar nép ellensége, és ezt még csak el sem lehet mondani. Úgy fogalmazott: rövidesen vége van a sajtószabadságnak és szólásszabadságnak, ha ezt hagyjak.

Fotó: Berecz Valter

A tüntetők pfújolással, fütyüléssel fejezték ki nemtetszésüket. “Demokráciát, demokráciát”, illetve “Szabad ország, szabad média!” – skandálták, és a Népszabadságot éltették, többen az utolsó számmal a kezükben. Zengett az “Orbán takarodj!” is. A demonstrálók a kormányközeli napilap, a Magyar Idők példányait égették. A végére pár önjelölt szónok mondott beszédet az ott maradottaknak.

Fotó: Berecz Valter

A tüntetés közben egy idősebb férfi rosszul lett a tömegben és újra kellett őt éleszteni. A beavatkozás sikeres volt. Úgy tudni, ő is rövid beszédet mondott az embereknek, utána vesztette el az eszméletét.

A legnagyobb példányszámú ellenzéki lap, a Népszabadság kiadója, a Mediaworks, szombaton úgy döntött, hogy felfüggeszti az újság kibocsátását, illetve leállítja a nol.hu weboldalt.

Az MTI tudósítása szerint Murányi András, a napilap főszerkesztője a Kossuth téren újságíróknak elmondta: szombaton tárgyaltak a kiadó képviselőivel, egyelőre nincs megegyezés, vasárnap folytatják.

Fotó: Berecz Valter

A kiadó azt kérte tőlük, tegyenek le egy üzleti tervet, amellyel rentábilissá tehető a lap. Ilyet 12 óra alatt nem lehet összeállítani – tette hozzá.

A főszerkesztő közölte: vasárnap megpróbálják fölvenni a munkát, fontosnak tartaná, hogy hétfőn megjelenjen a lap, de egyelőre ez nem valószínű. A kollégák szeretnének együtt maradni, és továbbvinni a lap szellemiségét – hangsúlyozta.

A téren egy tucat rendőr is megjelent, ők a Parlament lépcsőjén várakoztak. A programot este 6-ra hirdették meg. A Népszabadság szerkesztőségének dolgozói az Arany János utcától vonultak az Országházhoz, mintegy 60-an lehettek. Arra biztattak mindenkit, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Fotó: Berecz Valter

A demonstrációt a “Tüntetés a sajtószabadságért” esemény címén hirdette meg a Media 2.0 nevű csoport.

Azt hittük, nincs lejjebb. De ma egyszerűen elnémították az egyik utolsó ellenzéki újságot, mert meg merték írni, hogy Rogán Antal helikopterezett.

– írták korábban. Hozzátették: a tüntetés civil szerveződés, nem kérnek a pártjelképekből. Nem terveztek szónokokat és színpadot sem, csak gyűlést. Tudósítónk szerint pártlogókat nem lehetett látni a tömegben csak egy szivárványos zászlót és transzparenseket.

Fotó: Berecz Valter

A politikusok közül Mécs Imrével, Juhász Péterrel, az Együtt alelnökével (Rogán Antal nemezisével – a szerk.), Gréczy Zsolttal, a DK szóvivőjével és Karácsony Gergellyel, Zugló PM-es polgármesterével találkozott.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.