Közélet

Tüntettek a Népszabadság mellett, Magyar Időket égettek

A 24.hu helyszíni tudósítója szerint több ezer ember gyűlt össze a budapesti Kossuth téren, a Parlament épülete előtt szolidaritást vállalva a Népszabadság újságíróival. Sok tüntető a családjával érkezett, rengeteg volt a riporter is.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Hargitai Miklós újságíró, szakszervezeti vezető egy létrán állva, megafonon keresztül beszélt a tömeghez. Azt mondta, voltak előjelei a lépésnek, például a kollektív szerződés felmondása. Napról napra rosszabb körülmények között dolgoztak, és anyagilag sem becsülték meg őket. 2010 után már nem is emelték a fizetésüket.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A Fidesz közleményére reagálva, mely szerint ésszerű gazdasági döntés született, kijelentette: ha a háromezres példányszámú Magyar Időket el tudja tartani a piac, akkor az 50 ezres Népszabadságot is – csak itt nem a piac dönt, hanem valaki más. Egyelőre nem tudják, mi lesz velük, mert még a becsomagolt holmijukhoz sem fértek hozzá – mondta.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A horvát PEN Club üzenetét Tamás Gáspár Miklós tolmácsolta: ők a döntés miatt undorukat, a Népszabadság iránt pedig együttérzésüket fejezték ki. TGM szerint a magyar vezetés a magyar nép ellensége, és ezt még csak el sem lehet mondani. Úgy fogalmazott: rövidesen vége van a sajtószabadságnak és szólásszabadságnak, ha ezt hagyjak.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A tüntetők pfújolással, fütyüléssel fejezték ki nemtetszésüket. “Demokráciát, demokráciát”, illetve “Szabad ország, szabad média!” – skandálták, és a Népszabadságot éltették, többen az utolsó számmal a kezükben. Zengett az “Orbán takarodj!” is. A demonstrálók a kormányközeli napilap, a Magyar Idők példányait égették. A végére pár önjelölt szónok mondott beszédet az ott maradottaknak.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A tüntetés közben egy idősebb férfi rosszul lett a tömegben és újra kellett őt éleszteni. A beavatkozás sikeres volt. Úgy tudni, ő is rövid beszédet mondott az embereknek, utána vesztette el az eszméletét.

A legnagyobb példányszámú ellenzéki lap, a Népszabadság kiadója, a Mediaworks, szombaton úgy döntött, hogy felfüggeszti az újság kibocsátását, illetve leállítja a nol.hu weboldalt.

Az MTI tudósítása szerint Murányi András, a napilap főszerkesztője a Kossuth téren újságíróknak elmondta: szombaton tárgyaltak a kiadó képviselőivel, egyelőre nincs megegyezés, vasárnap folytatják.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A kiadó azt kérte tőlük, tegyenek le egy üzleti tervet, amellyel rentábilissá tehető a lap. Ilyet 12 óra alatt nem lehet összeállítani – tette hozzá.

A főszerkesztő közölte: vasárnap megpróbálják fölvenni a munkát, fontosnak tartaná, hogy hétfőn megjelenjen a lap, de egyelőre ez nem valószínű. A kollégák szeretnének együtt maradni, és továbbvinni a lap szellemiségét – hangsúlyozta.

A téren egy tucat rendőr is megjelent, ők a Parlament lépcsőjén várakoztak. A programot este 6-ra hirdették meg. A Népszabadság szerkesztőségének dolgozói az Arany János utcától vonultak az Országházhoz, mintegy 60-an lehettek. Arra biztattak mindenkit, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A demonstrációt a “Tüntetés a sajtószabadságért” esemény címén hirdette meg a Media 2.0 nevű csoport.

Azt hittük, nincs lejjebb. De ma egyszerűen elnémították az egyik utolsó ellenzéki újságot, mert meg merték írni, hogy Rogán Antal helikopterezett.

– írták korábban. Hozzátették: a tüntetés civil szerveződés, nem kérnek a pártjelképekből. Nem terveztek szónokokat és színpadot sem, csak gyűlést. Tudósítónk szerint pártlogókat nem lehetett látni a tömegben csak egy szivárványos zászlót és transzparenseket.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A politikusok közül Mécs Imrével, Juhász Péterrel, az Együtt alelnökével (Rogán Antal nemezisével – a szerk.), Gréczy Zsolttal, a DK szóvivőjével és Karácsony Gergellyel, Zugló PM-es polgármesterével találkozott.

Olvasói sztorik