Közélet

Orbán kerek-perec kijelentette: nem védi meg a korrupt fideszeseket

Komoly szavakat szólt a szájával a miniszterelnök még Füreden. Mengyi Roland példáján keresztül közölte, nem tartja a párt a hátát az ügyeskedőknek. Márpedig jönnek a választások, jönnek a karaktergyilkossági kísérletek is.

A külvilágba leginkább a harsány migránsozás szűrődött ki a múlt heti balatonfüredi Fidesz-frakicóülésről. Azonban a Fidesznek is megvannak a maga gondjai, amiket próbáltak Orbán Viktor tudtára hozni a képviselők. A Hvg.hu szerint a legfőbb felmerült gondok a korrupt és a nagy lábon élő fideszesek és kormányközeli emberek voltak, akik miatt a Fidesz törzsszavazói is meg-meg inganak.

A lap szerint ugyan nem mondták ki a napi szinten a fenti dolgok miatt a médiában szereplő Habony Árpád, Mészáros Lőrinc, Farkas Flórián vagy épp Mengyi Roland nevét, de egy forrás szerint “mindenki tudta, hogy róluk van szó”. Orbán megértette a párt szerethetőségét firtató kérdéseket, de azzal elütötte azt, hogy természetes, ha hat év kormányzás után elkopik egy párt. A Hvg szerint az ellenzékre utaló Orbán idézett egy amerikai kampánymondást is, miszerint

ha egy dörzsöltnek tűnő fickó és egy szerencsétlen hülye közül kell választani, az emberek az előbbire szavaznak.

A Fidesz korrupcióhoz való hozzáállását jól mutatja, hogy Orbán a politikai karaktergyilkosságokhoz sorolta az ilyen ügyeket (holott sokban nyomozás van, ezek kriminalisztikai esetek), és Mengyi Roland példáján keresztül közölte, a párt semelyik ügyeskedő tagját se védi meg. Ráadásul közelednek a választások, egyre több ilyen támadás fogja érni a párt tagjait. Ahogy fogalmazott:

Roland példája is azt mutatja, hogy akármit is tesz, mindenki saját magáért felelős.

Mengyi esetében amúgy gyanús, hogy még több kétes ügyhöz lehet köze a párttársak szerint, mindenesetre annyi bizonyíték van ellene az ügyészségen, hogy a párt teljesen elengedte a kezét. A képviselők egyébként nagyon kivannak a történtektől, egyikük közölte, még hálapénzt is utál adni, annyira megveti a korrupciót. Másikuk szerint a párton rajta fog ragadni, hogy szétlopta az uniós pénzeket, hiába tett sok jót.

Pedig ez még nem a vége: a volt fideszes, most már LMP-s Hadházy Ákos nemrég a békési Simonka Györggyel kapcsolatban borított. Állítólag ott is ugyanaz a cég bonyolította az uniós pályázatok előkészítését és pályáztatását, mint Mengyi esetében. Így nyertek el egy pályázatot Simonka rokonai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik