Közélet

Minden télen megfagy harminc ember az utcán

Az elmúlt hat télen, 2010 ősze óta összesen 161 hajléktalan vesztette életét kihűlés miatt – derül ki abból a válaszlevélből, amelyet Rétvári Bence, az Emmi államtitkára küldött Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő írásbeli kérdéseire. A legutóbbi, 2015-2016-os télen 30 emberéletet követelt a hideg, az azt megelőző télen pedig 32-t. A legrosszabb a 2011-2012-es tél volt, akkor 47 áldozatot követelt a hideg.

A képviselő egyenként kérdezett rá minden megyére, de egyesítve kapta a választ. Bangóné külön rákérdezett az összes, kihűlés következtében bekövetkezett halálesetre, illetve arra, hogy abból mennyi történt közterületen (vagyis arra is kíváncsi volt, hányan haltak meg saját, fűtetlen otthonaikban). A válaszban viszont csak a hajléktalanok esetei szerepelnek, mert ezt lehetett lehívni a rendőrségi rendszerből.

Az államtitkár azt írta: a rászorulók támogatása az önkormányzatok feladata, de szerinte fontos az is, hogy alakosság télen jobban figyeljen a segítségre szoruló emberekre, mert az emberek hamarabb találkoznak az ilyen esetekkel, mint a hatóságok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik