Közélet

Orbán lőteret vinne minden járási központba

A Modern Városok Program keretében Orbán Viktor kedden Dunaújvárosba látogatott. A kormánypárti Cserna Gáborral tartott megbeszélésén a városvezető arról beszélt, hogy „előttünk a város, mögöttünk a kormány.”

Dunaújvárosban eddig tizenkétezren írták alá a kötelező betelepítési ívet, amit a polgármester sikerként értékelt, a városból pedig okos, sikeres és modern helyet csinálna.

A miniszterelnök azt mondta, a Modern Városok Program keretein belül Dunaújváros, Tatabánya és Miskolc volt a nagy falat a kormány számára, a cél az, hogy Újvárosnak is helyet biztosítsanak a jövőben.

Ez egy becsületbeli ügy, mondta Orbán.

A kormányfő sikerként értékelte, hogy a városban 6,5 százalék a munkanélküliség, miközben a közfoglalkoztatottak száma ötszáz körül van.

Úgy fogalmazott, látogatása nem függ össze a hétvégi időközi önkormányzati választással, sem a kvótanépszavazással, de azért beszélt róluk. Dicsérte a helyi jelöltet és a referendumon való részvételre buzdított.

A cél Orbán szerint az, hogy polgári életkörülményeket hozzanak létre egy modern ipari városban, mert a kormányfő szerint egy új ipari forradalom zajlik, a digitalizációval a központban.

A várost gázalapúról villamos energia alapúra helyeznék át, így kimondva-kimondatlanul, de Paks2 haszonélvezői lennének.

Lesz új:

  • áruforgalmi csomópont,
  • fejlesztik az egyetemet is,
  • az összes buszt elektromosra cserélik,
  • rendbe rakják a városi élményfürdőt is többek között.

Lőtér és minden más

Az autóbusz állomás 3 milliárdért a vasúti pályaudvar mellé költözik, új, 1800 férőhelyes sportcsarnok épül 2 milliárdból, a Radai sporttelepet is felújítják, 2,9 milliárdból pedig a főtéri múzeumból szállóda lesz.

Minden megyei jogú városba 50 méteres uszodát ígért, rövid távú terve pedig az, hogy mind a 175 járásban legyen lőtér, vívóterem és lovas központ.

Ezt azzal indokolta, hogy ugyan sportos nemzet vagyunk, mégis túlsúlyosak, betegesek.

Infó: Nagy József
Kép: Neményi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik