Közélet

Ha szeretné elolvasni, hogyan elmélkedik Lázár Makón a nemzetről és forradalomról, akkor kattintson ide!

24.hu
24.hu

2016. 03. 12. 21:51

A nemzetté válásban az 1848-as forradalomnak és a szabadságharcnak döntő szerepe van – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Makón.

Lázár János a Maros-parti városban első alkalommal megrendezett polgári bálon mondott köszöntőjében úgy fogalmazott, 1848 közös élményünk, az első olyan esemény, melyre őseink még emlékeztek és emlékeztettek bennünket.

A makói és a vásárhelyi parasztemberek gyermekeik születésének és szüleik halálának dátuma mellé fölírták a biblia szélére: 1848. március 15-én született a magyar szabadság. De nemcsak ezt tették, Kossuth Lajos hívó szavára harcba szálltak, és ha kellett, nem kevesebbet, az életüket áldozták a haza védelmében – mondta a térség országgyűlési képviselője.

“Ha arra gondolunk, mégis csak a nemes eszme volt képes mozgósítani őseinket, és ma milyen keveset kérnek tőlünk”, olykor csak összefogást, együttműködést, “nagyon relatív mindaz, amit napjainkban teszünk az országunkért, a hazánkért” – mondta a miniszter.

A forradalom és a szabadságharc után társaskörök, honvédegyletek, olvasókörök jöttek létre, hogy Kossuth portréját a falra akasztva megemlékezzenek 48 követeléseiről, eszméiről, egészen addig, amíg száz évvel később ezek betiltására Kádár János sort nem kerített – jegyezte meg a politikus.

Huszonöt esztendeje újrakezdtük a civil világ szervezését, az elsők között alakultak meg azok a szervezetek, melyek egyik célja a szabadság eszményének és Kossuth Lajos emlékének ápolása – mondta a képviselő.

Lázár János kifejtette, bár a hamvazószerdát követően nem szokás bált szervezni, ezt ellensúlyozhatja a rendezvény nemes célja. Az összegyűjtött adományokat az egykor a városban álló országzászló újbóli felállítására fordítják.

A politikus reményét fejezte ki, hogy a következő három évben az országzászló mellett sikerül Návay Lajosnak, a magyar képviselőház egykori elnökének szobrát is újra fölállítani Makón.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.