Szakály Sándor professzor (Array)
Közélet

Kitömik állami pénzzel Orbán történészeit

24.hu
24.hu

2015. 10. 22. 15:40

Új székház, új feladatok, új szemléletmód. A kárpótlások iratanyagát dolgozhatja fel a Veritas Intézet, aminek vezetőjét sokan erősen horthystának tartják.
Korábban a témában:

Szaklevéltárrá minősítették az eddig levéltári munkát nem végző Veritas Intézetet egy kormánydöntéssel – írja az Index. A lap szerint az intézet az 1990-es években született kárpótlási iratokat kapja meg, hogy azokat kategorizálja. Az eljárás a szokásos volt: a Semjén Zsolt beterjesztette javaslatról azt mondták, egyeztettek a szakmai szervezetekkel, amiről ezek a levéltáros szervezetek nem tudnak.

Miután nem kérték ki az álláspontunkat, a nagyobb szakmai szervezetek (MLE, MVLVT) még a törvény elfogadása előtt közösen írtak a miniszternek, hogy vonják vissza a törvényjavaslatot, de a levelünkre választ sem kaptunk

– mondta a site-nak Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltára főigazgatója.

A Magyar Nemzeti Levéltárat amúgy bevonták a törvénymódosításba, de ők nem akartak válaszolni az Index kérdéseire. Mindenesetre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szerint jól illeszkedik a kárpótlási anyag kutatása a Veritas eddigi munkái közé, megvannak az erőforrásaik és kompetenciájuk erre.

A Veritas eddigi feladata a történettudományi kutatás és a nemzettudat erősítése volt, a levéltári munka ettől különböző dolog. Sok történész szerint az új feladatkörökkel akarja a kormány igazolni a Veritas létjogosultságát.

Sok történész szerint az intézetet vezető Szakály Sándor is a Horthy-kor rehabilitációját hajtja végre.

“Kétséges, hogy elvárhatóak-e ettől a politikailag elfogult és a történeti kutatást ideológiai céloknak alárendelő intézettől azok a garanciák, amelyek segítségével a szenzitív adatokat különleges védelemben kell részesíteni” – mondta Kovács M. Mária történész, aki sokakkal együtt tart az olyan adatok felhasználásától, mint vallás vagy politikai nézetek. A Veritas szerint alaptalanok a vélelmek, mert törvényi garanciák biztosítják az adatvédelmet.

Az intézet a nemes feladathoz székházat is kap. Ezt sokáig tagadták, de most már kormányrendelet szól arról, hogy december 31-ig válasszanak ki egy épületet. A pénzcsapok megnyílhatnak majd, ugyanis a rendelet szerint a beszerzések során a szokásos eszközbeszerzési szabályokat nem kell majd alkalmazni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.