Közélet

Kitömik állami pénzzel Orbán történészeit

Szakály Sándor professzor (Array)
Szakály Sándor professzor (Array)
Új székház, új feladatok, új szemléletmód. A kárpótlások iratanyagát dolgozhatja fel a Veritas Intézet, aminek vezetőjét sokan erősen horthystának tartják.

Szaklevéltárrá minősítették az eddig levéltári munkát nem végző Veritas Intézetet egy kormánydöntéssel – írja az Index. A lap szerint az intézet az 1990-es években született kárpótlási iratokat kapja meg, hogy azokat kategorizálja. Az eljárás a szokásos volt: a Semjén Zsolt beterjesztette javaslatról azt mondták, egyeztettek a szakmai szervezetekkel, amiről ezek a levéltáros szervezetek nem tudnak.

Miután nem kérték ki az álláspontunkat, a nagyobb szakmai szervezetek (MLE, MVLVT) még a törvény elfogadása előtt közösen írtak a miniszternek, hogy vonják vissza a törvényjavaslatot, de a levelünkre választ sem kaptunk

– mondta a site-nak Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltára főigazgatója.

A Magyar Nemzeti Levéltárat amúgy bevonták a törvénymódosításba, de ők nem akartak válaszolni az Index kérdéseire. Mindenesetre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szerint jól illeszkedik a kárpótlási anyag kutatása a Veritas eddigi munkái közé, megvannak az erőforrásaik és kompetenciájuk erre.

A Veritas eddigi feladata a történettudományi kutatás és a nemzettudat erősítése volt, a levéltári munka ettől különböző dolog. Sok történész szerint az új feladatkörökkel akarja a kormány igazolni a Veritas létjogosultságát.

Sok történész szerint az intézetet vezető Szakály Sándor is a Horthy-kor rehabilitációját hajtja végre.

“Kétséges, hogy elvárhatóak-e ettől a politikailag elfogult és a történeti kutatást ideológiai céloknak alárendelő intézettől azok a garanciák, amelyek segítségével a szenzitív adatokat különleges védelemben kell részesíteni” – mondta Kovács M. Mária történész, aki sokakkal együtt tart az olyan adatok felhasználásától, mint vallás vagy politikai nézetek. A Veritas szerint alaptalanok a vélelmek, mert törvényi garanciák biztosítják az adatvédelmet.

Az intézet a nemes feladathoz székházat is kap. Ezt sokáig tagadták, de most már kormányrendelet szól arról, hogy december 31-ig válasszanak ki egy épületet. A pénzcsapok megnyílhatnak majd, ugyanis a rendelet szerint a beszerzések során a szokásos eszközbeszerzési szabályokat nem kell majd alkalmazni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik