Közélet

Játékfegyverekkel ijesztgetnek a katonásdit játszó hungaristák

A TEK nem mondja meg, mit gondol róluk, a szakértők szerint azonban nem lehet komolyan venni a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezet videóját. Játékfegyverekkel hadonásznak, de azt mondják, hamarosan eljön a "vér és vas ideje". Jelentsen ez bármit.

Toborzó videóval buzdítják az embereket: ha kell, fegyverrel is szálljanak szembe az országba érkező menekültekkel a Magyar Nemzeti Arcvonal elnevezésű szélsőségesnek mondott félkatonai szervezet tagjai.

A felvételen az látszik, hogy tetőtől talpig terepruhába öltözött, állig felfegyverkezett emberek különböző gyakorlatokat végeznek az erdőben, földutakon és egy romos háznál. De természetesen, hogy jobban értsük a dolgot, még ki is írják a vicces zenés videóban, hogy mi az üzenet:

a militáns szervezet a “hazánkra leselkedő idegen hordák” miatt aggódik, akik ellen a “kormány semmi érdemi intézkedést nem tesz”. És hát persze hamarosan eljön a “vér és vas ideje”, jelentsen ez bármit is, ezért fel kell készülni Magyarország “megvédésére”.

Mi is van a képen?

Az avatatlan szem, mint például az enyém, elsőre simán elhiheti, hogy itt valóban komoly fegyverekkel pózolnak hazánk fiai. Pedig nem. Németh Ferenc, a vagyonőr kamara elnöke szerint a fegyverek egy része valódinak tűnik, például a fegyverek szerelésekor látható zárdugattyúja. De a lövedék lehet hatástalanított, gyakorló lőszer is.

Németh szerint van azonban a videón néhány, úgynevezett airsoft fegyverhez hasonló eszköz, ezeket elsősorban a műanyag házról lehet felismerni. És látható fegyverhez hasonló cső, konkrétabban egy kézi páncéltörő csöve, de a szakértő szerint a lövés fény-füst jelensége nem valódi lövedékre utal.

Németh Ferenc azt mondja, a fegyvereken lévő kiegészítőket csak rendvédelmi szervek használhatják, ilyen például a fegyverre rögzíthető célzást segítő, célzó eszközök.

Az is inkább a komolytalanságot, vagyis a játékfegyverek gyanúját erősíti, hogy nem látni a lövést követően az ürítő fázis végén repülő hüvelyeket. Azt viszont hozzáteszi a szekértő, hogy a csapatok gyakorlatozása láthatóan szakemberek által megtervezett és levezényelt.

A TEK elemez

Kerestük a Terrorelhárítási Központot is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy figyelik-e ezeket a videókat, szemet szúrt-e nekik is ez a mű, és ha igen, akkor ilyenkor mit csinálnak. A válasz elég szűkszavúra sikerült:

A Terrorelhárítási Központ (TEK) feladatait meghatározó 295/2010. (XII. 22.) kormányrendelet alapján a TEK folyamatosan elemzi és értékeli Magyarország terrorfenyegetettségének helyzetét. Mivel az e körben folytatott eljárások nem nyilvánosak, így további információkat nem áll módunkban megosztani a közvéleménnyel.

Emberevők

A katonásdit játszó fiatalok szerint “hazánkat marcangolja a halál serege” és a “Magyarországra zúduló téridegenek bestiális terrorral kényszerítenek bennünket megadásra”. Szerintük a menekültek nem válogatnak az eszközökben sem, “nemi erőszak, csonkítás, lefejezés, emberevés” is előfordulhat.

Hogy ezt honnan veszik, az természetesen nem derült ki.

Mindenesetre joggal retteghet bárki, ha meg akarják enni. Igaz emberevő szír menekültekről azonban még senki nem írt, és az állami tv telefonon talált képeiről is kiderült már, hogy orbitális hazugság.

Forrás: youtube
Forrás: youtube

Németh Zsolt rendőrségi szakértő a Büntető Törvénykönyv (a 2012. évi C. törvény) XXXIV. fejezetét, idézi, amely a közigazgatás rendje elleni bűncselekményeket tartalmazza:

Közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezését 2 évi terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti. Az valósítja ezt meg, aki olyan a közbiztonság, a közrend fenntartására irányuló tevékenységet szerez, amelyre nincs feljogosítva, és az is elköveti ezt, aki ennek a látszatát keltő tevékenységet szervez.

Németh, a 24.hu-nak úgy fogalmazott, a büntetőjog, amikor egy bűncselekményt megfogalmaz, valamilyen társadalmi érdeket véd. Jelen esetben, a közigazgatás rendje a védendő. A rendészet ugyanis a legrégebbi állami működés, a közigazgatás elemi formája. Arra pedig, hogy az állam, vagyis a közösség, miért mondja ki, hogy a normaszegő magatartásokat nem engedi egyénileg megválaszolni, bőséges, évezredes tapasztalatunk van. Elég csak megnézni azt, hová vezet az, ha a polgárok a vitáikat, nézeteltéréseiket egyénileg akarják rendezni.

Hazudnak

Ha az imént említett szabályozás nem létezne, akkor különféle “szabadcsapatok” rendészkednének szerte az országban, aminek következtében káosz, valódi rendetlenség uralkodna el, és senki nem lenne biztonságban, legfeljebb időlegesen erőfölényben.

A kriminológus szerint a toborzó “filmecske” olyan helyzetet, biztonsági hiányt állít, ami nem igaz, és az sem, hogy az állam nem képes reagálni azokra. Sőt, alapos ellenérzése van a rendészettudomány művelőinek az állami rendfenntartás egyre bővülő területével és eszközrendszerével szemben. Ugyanis az emberek többsége ilyesfajta fenyegetés vagy kényszer hiányában is tekintettel van a közösségi együttélés követelményeire.

Azért is fontos, hogy az állam semlegesen és elfogulatlanul alkalmazza a kényszerítő eszközeit, mert ellenkező esetben ellenállást, még nagyobb erőszakot szül. Egyébként a közbiztonság megteremtésének nemcsak a normaszegések elleni fellépés a lényege, hanem a közösség életének rendezettsége, amelyben tényleg van, lehet szerepe mindenkinek – de kényszerítő nem lehet, különösen fegyvert nem vehet bárki kézbe, teszi hozzá Németh.

Szoktak ilyet

A csapat honlapja egyébként nem először kamuzik a menekültekkel kapcsolatban. Még augusztus végén terjesztették azt a rémhírt, hogy két rendőrt késeltek meg illegális bevándorlók Budapesten, a XXII. kerületben.

A dologról természetesen csak a rendőrség nem tudott. Hiszen nem is történt ilyesmi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik