Közélet

Szimpla menekültverésnek látta a röszkei csatát a tudósító

Az Al Arabiya csatorna tudósítója és egy magyar önkéntes együtt nézték végig, ahogy a nyugodt tömegbe belekönnygázozik a rendőrség. Szerintük egyértelmű, hogy nem a migránsok kezdték a zavargást.

Kapta Ibolya az Al Arabiya csatorna tudósítójával ment le Röszkére a csata napján, és az Átlátszónak elmesélte, mit is tapasztaltak Hussein Kneiberrel. Délelőtt nem volt baj, elmondták a szögesdrót túloldalán várakozó menekülteknek, hogy tudnak menekültstátuszért folyamodni, majd a rendőrök nemtetszése ellenére adtak nekik enni. Felajánlották a rendőröknek, hogy segítenek közvetíteni, de erre nem volt igény.

Délután 4 felé már más helyzet fogadta őket a Röszke-Horgos határátkelő szerb oldalán. Ezt látták:

Hallottuk a kiabálást és skandálást: “Open the door, open the door.” Láttuk a dobálást, és láttuk a vízágyúzást. Helikopterek repkedtek, és az egész szituáció egyre veszélyesebbé vált. Akkor már legalább száz TEK-es volt ott.

Elkezdtek egy TEK-essel beszélni, aki át akarta engedni őket, de mondta, hogy az autópálya átkelőjénél próbálkozzanak, itt nincs kapu a gyodán. Ekkor indultak meg hangos “Thank you”, azaz köszönjük kiáltásokkal a menekültek az átkelő felé. Mindenki örült, tapsolt, amikor hirtelen megállt a menet, majd a TEK-esek könnygázoztak és elkezdték ütni-verni a migránsokat.

Láttam a csapásokat, láttam ahogy családok szétszakadtak, hallottam a gyerekek, nők és férfiak sikítását, segélykérését, anya kisgyermekével a korlát mellett összegörnyedve, anya gyermekét betakarva féltve őt, miközben az apát két TEK-es lefogja és viszik el. Egy tank hatol a tömegbe, újból vízágyú és talán könnygáz.

Vártak egy TEK-esre, akivel találkozót beszéltek meg, de nem jött. Közben nyilatkozott a BBC-nek a magyar közvetítő és Kovács Zoltán kormányszóvivőtől is kérdezett. Felajánlotta segítségét, de Kovács azt mondta, mindennek megvan a hivatalos menete, nem kellenek magánakciók. Később az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai is megerősítették, hogy a rendőrök nem kértek a közvetítésből.

Több, a helyszínen jelen lévő újságíró, egy volt rendőrparancsnok és civil szervezet is azt közölte, gyanús, hogy a rendőrség eszkalálta a helyzetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik