Pénzügy

Egy kezdő Aldi raktáros többet keres, mint egy egyetemi docens

Szélsebesen terjed a Facebookon egy egyetemi oktató bejegyzése, amelyben igen érzékletesen hívja fel a figyelmet arra, hogy ma Magyarországon anyagilag mennyire becsülik meg az egyetemi oktatókat.

Most láttam hogy az ALDI-ban raktárost keresnek. 30 órás munkahétre kap 235.000 bruttót, ami a normál 40 órás munkahétre…

Közzétette: Demeter Márton – 2017. június 20.

Demeter Márton, aki a Károli Gáspár Református Egyetemen tanít, egy kezdő, középfokú végzettséggel betölthető Aldi raktáros fizetését (40 órára bruttó 313 ezer forint) hasonlítja össze a többdiplomás, két egyetemi nyelvvizsgával rendelkező egyetemi oktatók elképesztően alacsony fizetésével.

Ezt írja:

  • Egy egyetemi tanársegéd 175 ezer forintos munkabére kicsivel több mint a fele az Aldi raktáros munkabérének.
  • Az egyetemi adjunktus 218 ezer forintos bruttóval számolhat, ez nagyjából százezerrel kevesebb, mint az Aldi raktáros fizetése.
  • Az egyetemi docens az első fokozat sorban, aki a maga 306 ezer forintos bruttójával már csak 10 ezer forinttal marad le az Aldi raktáros fizetésétől.
  • A teljes egyetemi hierarchiában a professzor lesz az első, akinek a fizetése eléri, sőt, meg is haladja az Aldi raktárosét.

Posztját némileg elkeseredetten úgy zárja, hogy akkor tehát éljen a tudásalapú társadalom Magyarországon!

Miután Demeter érzékelte, hogy a posztját rendkívül sokan osztják és kommentelik – igazi egyetemi emberhez méltóan, a felelősség okán – pontosította szövegét. Azt írja, hogy:

  • Pusztán azt kívánta hangsúlyozni, hogy a költségvetés megdöbbentően keveset fordít oktatásra GDP arányosan.
  • A bejegyzés nem, illetve nem kizárólag a jelenlegi kormány bírálata. Az előző kormányok sem tettek semmit az ügy érdekében. Sőt, a kutatói bértáblát több mint egy évtized után Orbánék emelték először.
  • Sajnos azonban az Orbán-kormány az egyetemekre hárította a béremelés kigazdálkodását, nem adott hozzá plusz forrást.
  • Hogy az egyetek kigazdálkodják a béremelést, máshonnan kellett elvenniük (pl. cafetéria, lakhatási támogatás), tehát egy jottányit sem jutottak előre, sőt, romlott az oktatók helyzete rendszerszinten.

És most jön talán a leglényegesebb rész:

Végül akkor sokadszor is megírom, hogy nem, nem sajnáljuk a raktáros fizetését, csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy jelentős aránytalanságok vannak a tekintetben, hogy mennyit költünk valakinek a kiképzésére, és utána mennyire értékeljük a munkáját.

Végül így zárja posztját:

Jelentős képmutatásnak tartom azt mondani, hogy minden munka egyformán jó. Ezt a dumát a politikusoktól vettük be. De ők is képmutatók, mert a saját kölkét mind menő nemzetközi egyetemen taníttatja, és egyik sem raktárost vagy lángossütőt farag belőlük. Ők ezt csak nektek mondják, hogy ne lázadozzatok. Bort isznak, de vizet prédikálnak.

(Képünk illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik