Pénzügy

A munkaadói lakhatási támogatás önmagában nem elég

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 06. 16. 11:18

Ha a munkavállaló 60 km-re talál munkát a lakhelyétől, akkor a munkáltató hozzájárulhat az alkalmazott lakbérterheihez - derül ki a nemrég meghozott törvényből. Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország nonprofit szervezet igazgatója szerint jó az irány, de továbbra is szükség van 300 ezer szociális bérlakásra.
Korábban a témában:

Nem mindenki jut majd hozzá a támogatási lehetőséghez – hívja fel a figyelmet a korlátozásokra a Habitat: a nem alkalmazotti jogviszonyban dolgozók, a munkával nem rendelkezők vagy minimálbért keresők nem, vagy csak nagyon kis mértékben tudják majd igénybe venni a támogatást. Számukra a közpénzből nyújtott lakásbérleti vagy lakásfenntartási támogatás nyújthatna segítséget. A támogathatók körét tovább korlátozza az, hogy csak határozatlan időtartamra szóló és legalább heti 36 óra munkavégzéshez adható, így a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezők, és a rész-munkaidőben dolgozók, jellemzően a kisgyermekes szülők nem kaphatnak támogatást.

A munkáltatók  szerepvállalása mellett erősíteni kell az állam szerepvállalását  a bérlakásban élők lakhatási költségeinek támogatásával – hangsúlyozza a Habitat.

Az elmúlt években drasztikusan megnövekedett lakbérek miatt szükséges olyan lakásfenntartási támogatást nyújtani az alacsony jövedelműeknek, hogy ők is meg tudják fizetni az emelkedő bérleti díjakat

– nyilatkozta Szekér András, a Habitat for Humanity igazgatója. A civil szervezet szerint az államnak közvetlenül is részt kell vállalnia a bérlakáspiacon, alacsony lakbérű, non-profit módon épített és üzemeltetett bérlakások létrehozásával, illetve a bérbeadók és a  bérlők jogainak és kötelezettségeinek pontosabb szabályozásával.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.