MALMO 2016-04-27
Hospital corridor, nurse, doctor, surgeon, patient, health care, sickness
Foto Hussein El-alawi / Sydsvenskan / TT
Gazdaság

Sajnos egészségügyben is sereghajtók vagyunk Európában

24.hu
24.hu

2017. 01. 12. 10:42

Korábban a témában:

Jelentős különbségek vannak az európai országok lakosai között az egészségügyi rendszerekhez való hozzáférésben – írja a francia központú Health Consumer Powerhouse (HCP). A kutatóintézet 2004 óta mintegy 50 index publikációban elemzi az európai nemzeti egészségügyi rendszerek teljesítményét.

Az alábbi ábrán 36 európai ország EHCI pontszáma látható, amely rangsorolja a nemzeti egészségügyi rendszereket. A zöld színnel jelölt országokban a legszínvonalasabb, a pirossal jelöltekben a legkritikusabb az egészségügyi ellátás. Az EHCI mérőszámot kifejezetten a betegek szempontjából állították össze. Vizsgálták az egészségügyi ellátás költségeit, az eredményeit, a szolgáltatás színvonalát, a megelőzést, a betegjogokat és a gyógyszerhasználatot.

Mint látható, hogy Európa keleti fele nem igazán tudott felzárkózni a nyugati egészségügyi ellátásokhoz.

A magyar egészségügy a görögországival azonos szinten áll, 578 ponttal. 

Megelőznek minket a régióból a szlovákok (653 pont), a csehek (760 pont), az osztrákok (774), a horvátok (707), a szlovének (710 pont). Ezek az országok a francia, brit egészségügyi rendszerrel azonos szinten találhatók.

A legjobb az egészségügyi ellátás Hollandiában (916 pont) és Svájcban (894 pont). Erősek a skandináv országok és Németország.

Bár a rendszerváltástól kezdve a magyar kormányok mindegyike nekifutott az egészségügyi reformnak, nem sikerült véghezvinni azt. Ebben a cikkünkben arról írunk, hogy jelenleg az anyagi helyzet határozza meg, hogy ki milyen ellátáshoz jut Magyarországon, és az orvosbárók “szakmai lobbija” az egészségügyi reform legfőbb akadálya.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.