Gazdaság

Isteni csoda segített Matolcsy unokatestvérének meggazdagodni, nem az MNB

Unokatestvéreimnek nem szoktam beszámolni az üzleti tevékenységeimről,

Mondta Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás a Direkt36-nak, miután kiderült, hogy ő is érintett a panamai offshore-botrányban. Szemerey 2009 májusa és 2010 júniusa közt tulajdonosa és igazgatója volt egy Sunjoy Development nevű cégnek, amit a Brit Virgin-szigeteken jegyeztek be.

Ez azért különösen érdekes, mert Matolcsy György korábban arról beszélt, hogy sem neki, sem családtagjainak nincs offhsore érdekeltsége. A kérdés, amit Szemerey kapott, egyébként az volt, hogy szólt-e a panamázásról (virdzsinezésről) az MNB elnökének. Nem, sőt, másról sem, mondja ő.

Így viszont egészen csodálatos véletlenek szinte isteni csodába beillő sorozata segített Szemerey gazdagodásában. Szemerey üzleti tevékenységeit ugyanis még úgy is megtalálták az MNB pénzei (amelyekről Matolcsy döntött), hogy ő maga azt mondta, nem beszél róluk Matolcsyval.

  • A legtöbb MNB-s pénzt (a sajtóból mindenképp) az a VS.hu kapta, amely a cseh Bawaco tulajdona, ez a cég pedig Szemerey cége. Ezt ugyan soha nem vallotta be senki, de soha nem is cáfolták, sőt.
  • Szemerey Bankkonzult nevű cége párhuzamosan öt alapítványnak szállította le ugyanazt a havi elemzést, 750 ezer forintért.
  • Egy rakás pénzt költöttek az alapítványok olyan ingatlanprojektekbe, amelyekben Szemerey valamilyen módon érintett.
  • Az MNB alapítványai sietős tempóban helyezték be a közpénzt abba a Növekedési Hitelbankba, amelyet Szemerey megvett 2014-ben, akkor még Evobank néven. Ezt azután kezdték el siettetni, miután Szemerey megvette.

Szóval vannak még Magyarországon is csodák, csak erre szerettem volna kilyukadni. Egészen meglepő, hogy Matolcsynak még úgyis sikerült ennyiszer megtalálnia az unokatestvére üzleti tevékenységeit, hogy amúgy nem szoktak ilyesmiről beszélgetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik