Gazdaság

Harminc évet „zuhan” az energiafelhasználás

A British Petrol szerint 2035-re erősen megcsappan a szén-, olaj- és a nukleáris alapú energiatermelés súlya, a gázé, és a megújuló forrásokból származóké viszont 126 százalékkal nő 2014-hez képest.

A Világgazdaság cikke szerint összességében 5 százalékkal kisebb lesz az elsődleges energia-felhasználás, éppen akkora szintet ér el, mint 1984-ben.

Az olaj marad a meghatározó energiaforrás 30 százalékos részaránnyal, amelyet a földgáz és a megújuló energiák követnek majd. A zöldenergia szerepe 2023-ban lépi túl a szénét, 19 százalékos részaránnyal.

A fő vesztes a szén lesz, amelynek felhasználásával 62 százalékkal kevesebb energiát állítanak majd elő, ellenben a zöldenergia a teljes termelés 36 százalékát adja majd 2035-ben.

Ázsia még 2016-ban meg fogja előzni az Európai Uniót abban, hogy mely térségben generálnak több megújuló alapú energiaberuházást. Emellett a BP szerint 2035-re visszaesik az EU nettó energiaimportja, miközben csaknem 41 százalékkal több gázt hozhat be 2014-hez képest.

A vizsgált időszakban a felhasználásban a cseppfolyós gáz súlya 7 százalékról 28 százalékra emelkedhet, de az Oroszországból érkező gáz továbbra is stabilan tartja majd 30 százalékos súlyát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik