Gazdaság

Drámai adat a munkanélküliségről

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 01. 20. 06:36

Szociális konfliktusok kirobbanására figyelmeztet az ILO.

Világméretekben nő a munkanélküliség. A fejlett ipari országok gazdasági fellendülése tavaly nem tudta ellensúlyozni a feltörekvő térség konjunktúrájának lehűlését, ezért globális méretekben nőtt a munkanélküliség – közölte a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO).

Az ENSZ szakosított szervezetének adatai szerint 2015-ben világszerte 197,1 millió ember volt állástalan. 1 millióval több, mint az előző évben és 27 millióval több, mint a pénzügyi válság kitörése előtt, 2007-ben.

A világgazdaság nyilvánvaló gyengeségei és a növekedés lelassulása egyes esetekben szociális konfliktusokat válthat ki – figyelmeztet az ILO a davosi világgazdasági fórum előestéjén közzétett jelentésében. A munkanélküliség főként Latin-Amerikában és néhány ázsiai országban, így Kínában nőtt, de romlott a foglalkoztatási helyzet több arab olajexportáló országban is.

Tavaly 3,1 százalékkal bővült a világgazdaság, 0,1 százalékponttal alacsonyabb ütemben, mint egy éve prognosztizálták. Félő, hogy újabb gazdaságpolitikai impulzusok nélkül tovább lanyhul a konjunktúra, és idén 3 százalékra lassul a globális gazdaság növekedése – írta az ILO.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

volanbusz(960x640).jpg (Array)Flottafrissítés a Volánnál: trükkös tender, új buszok helyett feltuningolt régiek?
TO GO WITH AFP STORY BY MARC JOURDIER
This photo taken on May 31, 2015 near a mine between Lubumbashi and Kolwezi shows a man separating cobalt from mud and rocks, one of 130,000 small-scale diggers trying to scratch a living from the region's rich earth. AFP PHOTO / FEDERICO SCOPPA / AFP / FEDERICO SCOPPAGyerekkezek bányásszák a telefonunkhoz szükséges kobaltot