Gazdaság

Durván drágul a cukor

cukor (cukor)
cukor (cukor)
Hiú ábránd, hogy marad a 200 forint alatti ár.

Az édesipari gyártók ősszel már árat emeltek – mondta a Népszabadságnak az ágazat névtelenséget kérő szereplője. A drágulás átlagosan 5-7 százalék közötti volt, de cégenként, termékenként változó volt. A feldolgozott termékek drágulása jövőre is folytatódhat, akár a 10 százalékot is elérheti. Egy gyártó a lapnak szintén hiú ábrándnak nevezte, hogy a cukor most jellemző, kilónként 200 forint alatti fogyasztói ára tartós marad.

Szédítő ütemben emelkedik ugyanis a jegyzési ár nyár óta. Míg augusztusban a londoni börzén még tonnánként 333 dollárért vitték a tisztított fehér cukrot, a napokban a piacon a legközelebbi határidőre is 405-407 dollár volt a jellemző jegyzés.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

A cukorpiacot 2009 óta jellemző túltermelés megszűnt, a 170-180 millió tonna éves globális termelés és fogyasztás nagyjából egyensúlyba került – mondta a Népszabadságnak Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. ügyvezetője. A 2015–16-os szezonban az igények 2,6 millió tonnával már meghaladták az előállított mennyiséget, a kereslet az előrejelzések szerint tovább nő.

Az ár azért nem szabadult el teljesen, mert 2009 óta 25 millió tonna globális fölösleg halmozódott fel. A folyamatos drágulást ugyanakkor fékezheti, hogy a világ második legnagyobb termelője, India államilag támogatná a cukornádtermelőket, így az ázsiai ország feleslege megjelenhetne a világpiacon. Sok múlhat a dollár árfolyamán is, az amerikai fizetőeszköz felértékelődése szintén gátat szabhat az extrém ütemű drágulásnak.

Korábban a rizs, a kávé, a cukor, a kakaó drágulását jósolta egy El Nino szakértő, mivel az extrém időjárási tényezők néhány hónapos csúszással a globális élelmiszerárakra is hatnak, jövőre pedig rég nem látott brutális időre figyelmeztetnek a szakemberek. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete  (WMO) szerint az utóbbi évek legerősebb El Nino-jelenségének egyikével kell számolni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik