Gazdaság

LASALLE-PEREK – Fut a pénze után a Graboplast

A győri Graboplast Rt. keresete alapján az OTP Optima Alappal szemben ideiglenesen 645 millió forint árfolyamértékű értékpapír zárolásáról született elsőfokú bírósági végzés. A végzést azonban nem teljesítette a Központi Elszámolóház és Értéktár (Keler) Rt., mivel az számára nem volt értelmezhető – tudtuk meg Pohner Anikótól, az OTP Optima alapkezelő igazgatójától.

A papírok zárolására azért nem került sor, mert a Keler nem kapott arra vonatkozóan iránymutatást, hogy pontosan mely értékpapírokra vonatkozik a végzés.

A Graboplast két alaptól – az OTP Optimától és a Budapest Növekedésitől – szeretné viszontlátni azt a 2,033 milliárd forintos veszteségét, amelyet a LaSalle Értékpapír Rt. fizetésképtelenné válása miatt szenvedett el.

A LaSalle ugyanis határidős ügyletek fedezeteként a két alapnak Graboplast-tulajdonú 700 milliós államkötvény-, valamint több mint egymilliárdos Mol-, Matáv- és TVK-papírokból álló portfóliót adott át. Természetesen a portfólió áttranszferálása törvényellenes volt. Igényét a Graboplast az ügyben látszólag nem érintett alapokkal szemben próbálja érvényesíteni, így az ügy kimenetele még kérdéses.

Erre a tényre hívta fel a figyelmet több, az eseményeket követő jogász is, amikor elmondták, hogy az ideiglenes zárolás tényéből messzemenő következtetéseket még nem érdemes levonni, annál inkább nem, mert a Budapest Növekedési Alappal szembeni per második tárgyalási napja csak november elején esedékes, az OTP Optima elleni per pedig még el sem kezdődött.

Ráadásul a LaSalle összeférhetetlenségre hivatkozva kifogásolta a pert vezető bíró személyét. A Figyelő információi szerint bizonyos, hogy új bírót fognak kijelölni ebben az ügyben.

A győri társaság életében – és részvényeinek árfolyam-alakulásában – különben jóval fontosabb szerepet játszhat a harmadik negyedév alakulása, hiszen a vállalaton belüli tavaszi átszervezések és az új tatabányai padlógyár beüzemelése remélhetőleg javítani fog az idei eredményeken. Ez pedig még akkor is igaz, ha az 1999-re tervezett nyereség csak a per megnyeréséből származó egyszeri bevétel beérkezésével lett volna teljesíthető. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik