Élet-Stílus

A “Láb az ajtóban” technika a szexuális zaklatók egyik fő fegyvere

Hol kezdődik a szexuális zaklatás? Mik az egyértelmű jelei annak, ha egy férfi nem tisztességesen közeledik a nőhöz, hanem uralni, használni akarja a saját kénye kedvére? Hogyan lehet elkerülni, hogy végig kelljen nézni, ahogyan kéretlenül maszturbálni kezd a kocsiban vagy odanyomja a nő kezét a farkához?

Harvey Weinstein botrányától hangos a hazai és a nemzetközi sajtó, előbbit tetézi Marton László ügye, akit több nő is szexuális zaklatással vádol. Nyilvánvaló, hogy ha igazak a vádak, akkor a zaklatási ügyek évtizedeken keresztül történtek, anélkül, hogy bárki, akinek jogában állt volna, akkor és azonnal jelentette volna a hatóságoknak. Egyértelmű, hogy a hatalmon lévő emberekkel nem ennyire egyszerű a helyzet, de eltekintve a két névtől, szexuális zaklatások voltak, vannak és lesznek, sajnos. Elejét lehet venni azzal, ha az áldozatok tisztában vannak, hogy mi történhet: a manipulátorok viselkedése már az ismerkedés elején leleplezi őket, stratégiákat vetnek be, hogy megszerezzék a kiszemeltet.

Pszichológiai elemzések sora készült el, amíg az alábbi hat pontos listát összeállították és közzétették a Psychology Today-en. Leginkább az áldozatokkal való interjúk, anamnézisfelvételek vezettek el odáig, hogy ki lehet jelenteni,

a szexuális ragadozók elárulják magukat a viselkedésükkel. Még az elején.

Megfélemlítés és elszigeteltség

Akkor érnek el sikert, ha minél több időt tudnak kettesben tölteni a kiszemelttel. Igyekeznek vele egyedül maradni, ekkor tudják őket fizikailag, lelkileg megfélemlíteni. Megmutatják például a házukat, körbevezetik a nőt, kettesben maradnak pár percre a gardróbszobában, és máris elkezdődik a zaklatás, például úgy, hogy blokkolják a folyosón az átjárást, nem engedik ki a szobából a nőt, vagy más módon használják fizikai erejüket, hogy megfélemlítsék és uralják.

A zaklató viselkedést normálisnak állítják be

Mondhatni közös tulajdonságuk a zaklatóknak, hogy minimalizálják a nem megfelelő magatartást. Később pedig úgy viselkednek, mintha a furcsaságaik teljesen természetesek és életszerűek lennének. Ez a stratégia sajnos beválik, mert a nők azt gondolják, hogy a saját helyzetüket kell máshogyan megítélniük. A legjobb példa erre, hogyha például váratlan előkapja a nemi szervét a férfi, és kéretlenül, minden előzmény nélkül maszturbálni kezd, akkor is úgy viselkedik, mintha ez teljesen természetes lenne, mintha csak egy csokor virágot vitt volna a nőnek. A nők ilyenkor gyakran kérdezik maguktól, ők őrültek-e meg, vagy most mi a jó ég történik velük? Ők lennének a hülyék, vagy ez tényleg nem oké így? A zaklatók mások előtt természetesen tökéletesen viselkednek, mondhatni példaértékű életet igyekeznek fenntartani. 

Bűntudatban tartják az áldozatokat

A szexuális zaklatók, más bántalmazók gyakran használják a bűntadatkeltést a manipulációikhoz. A nőket arra nevelik gyerekkoruk óta, hogy gondoskodjanak és törődjenek másokról, és nem arra, hogy nyilvánosan konfliktusokat gerjesszenek.  Ezt kihasználva a zaklatók sokszor távol tartják a publikus életüktől az áldozatokat, pláne akkor, ha családjuk és feleségük is van. Mindemellett a legfőbb bűntudatkeltési eszközük, hogy némi szexuális szívességet kérnek azért cserébe, hogy mentorálják őket vagy elősegítsék a karrierjüket, esetleg rokonaiknak, szeretteiknek segítsenek.

Nem fogadják el a NEM-et

A nem az mindig nem, kivéve, ha az ember lánya zaklatóval találja magát szembe. Ha a nő sokszor visszautasítja a férfit, aki ennek ellenére is kitartóan próbálkozik és még jobban beindul a NEM-ektől, akkor sajnos a határozott megtagadás sem segít. Ilyen helyzetekben a nők inkább megadják magukat, hogy gyorsan túlessenek rajta, de a legkevésbé sem azért, mert valóban akarják.

Hallgatólagos megfélemlítés, fenyegetések

Megvesztegetések, fenyegetések, megfélemlítések jellemzik a beszélgetést, a zaklató azzal fenyegetőzik, hogy gátolja a nőt a karrierjében, ha nem tesz eleget a kívánságainak, ha bárkinek is egy szót szól a történtekről. Előfordul, hogy egyértelműen nem is mondják meg ezeket, csak utalnak rá, és úgy viselkednek, hogy előrevetítik a negatív következményeket. Azért teszik, hogy biztosítsák magukat arról, ott tarthatják maguk mellett a nőt, és nem lesz semmi konfliktus. Ők uralják a helyzetet.

Láb az ajtóban technika

Ha egyszer elfogadtunk egy kisebb szívességet, nehezebb lesz nemet mondani a továbbiakra, ez a technika az úgynevezett láb az ajtóban technika. Majdnem olyan, mint A keresztapában: okos módja annak, hogy valaki megtegyen valamit, még akkor is, ha az számára kényelmetlen. Például a zaklató kérhet egy vállmasszázst, ez látszólag nem szexuális kérés, mégis, már egyik lábával bent áll az ajtóban. A nő megadja a masszázst, és máris megteremtette a zaklatáshoz szükséges légkört.

A helyzetet megnehezíti, hogy a zaklató csak valami kicsit kér, amit érdemes lenne megtagadni azonnal, és elmenekülni a szituációból.

A szexuális zaklatások számáról és mértékéről az áldozatok hallgatása miatt nincs pontos képe senkinek, számokat sem lehet mondani, és azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy házasságokon, párkapcsolatokon belül nem zajlanak olyan történések, amiket manipulációval csikar ki a férfi, vagy szabadságában, jogaiban nem korlátozza a nőt. Az biztos, hogy ha valaki felismeri a kezdeti jeleket, akkor még mielőtt teljesen behálóznák, ki tud szabadulni a zaklató karmai közül. Azt a tényt se felejtsük el, hogy korántsem biztos, hogy a zaklató nem tartja valóban normálisnak a saját viselkedését, elképzelhető, hogy nincs tudatában annak, hogyan is kellene viselkednie. Ez természetesen nem mentség az alól, hogy kihasználnak helyzeteket, és megfélemlítéssel élve szerzik meg azt, amit akarnak. 

Szexuálterapeuta szerzőnk további cikkeit ide kattintva olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik