Élet-Stílus

A magyarok 15 százaléka kapott már fertőzést állami kórházban

Nagy számban nyilatkoztak úgy, hogy a kezelés minősége miatt rosszabb állapotba kerültek, mint azt megelőzően.

A magyarok 15 százaléka kapott már fertőzést az állami egészségügyi intézményekben – derül ki a HáziPatika.com felméréséből. A kutatás a 18 évesnél idősebb, internetező magyar lakosságra vonatkozóan, nem, kor és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

A felmérésből kiderül: a lakosság 70 százaléka tapasztalt negatívumokat az állami egészségügyi intézményekben. A válaszadók 75 százaléka tájékozódik interneten egészséggel és betegséggel kapcsolatban, sőt, 48 százalékuknak az internet az elsődleges forrás egészségügyi témákban.

82 százalék elfogadhatatlannak tartja, hogy hetekbe, hónapokba telik, míg sorra kerül egy orvosnál. Csupán 8 százalék elégedett az állami rendelőkkel és kórházakkal, ami a gyorsaságot illeti. A másik kritikus pont a higiénia, 42 százalék elégedetlen a tisztasággal, és 60 százalék nyilatkozott úgy, hogy akár fizetne is, ha higiénikusabb, emberibb körülmények közt vehetne részt a kezeléseken.

A válaszadók 15 százaléka esett már át olyan betegségen, amit egészségügyi intézményben kapott el, további 13 százalék pedig a kezelés minőségének hatására rosszabb állapotba került, mint azt megelőzően – derült ki a felmérésből.

Kitérnek arra is, hogy egyre népszerűbb az otthoni egészségdiagnosztika, és a mobiltelefonos egészségügyi alkalmazások. A Betegséglexikon nevű alkalmazást, amely 600 betegség orvosok által lektorált leírását tartalmazza, már közel 60 ezren töltötték le. A válaszadók 66 százalékának van automata vérnyomásmérője, 26 százalékuknak digitális vércukorszintmérője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik