Afghan rapper Sonita Alizadeh waits before the screening of the documentary "Sonita" at the International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) in Amsterdam on November 23, 2015. Sonita Alizadeh, 19, was just 10 years old when her parents first tried to sell her into marriage.  AFP PHOTO / ANP / BAS CZERWINSKI  ***NETHELRANDS OUT*** / AFP / ANP / BAS CZERWINSKI
Élet-Stílus

El akarták adni feleségnek, Amerikába szökött és rapper lett az afgán lány

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 11. 27. 20:52

Kiházasításának árából a bátyjának akartak házastársat venni, de Sonita Alizadeh szembeszegült az anyjával.

A BBC 100 nő című sorozatában mutatta be Sonita Alizadeh-t, az afgán származású rappert, aki megszökött az elől, hogy eladja a családja egy férfinak. Sonita kiházasításának árából a bátyjának akartak feleséget venni, de ő szembeszállt ezzel. Szerinte a gyermekkorukban férjhez adott lányok elvesztik a reményeiket, férjükben az erőszaktevőjüket látják.

Sonita ma már Amerikába költözött, de azóta sem tudja kiverni a fejéből barátnőit, akik szintén fellázadtak családjaik döntése ellen, de náluk a testükön lévő sebek és zúzódások lettek a szembeszegülés következményei. A fiatal nő most konferenciákra, rendezvényekre jár, hogy felhívja a figyelmet a problémára – azt reméli, hogy ezeket a történeteket minél többen meghallják és továbbadják világszerte, amíg elér a hangjuk az illetékes tisztségviselőkhöz és a kormányokhoz.

Eminem inspirálta

A 19 éves rapper korábban a Daily Mailnek beszélt arról, hogy tízéves korában akarták szülei először férjhez adni, de akkor még azt sem tudta, hogy ez mit jelent – annyit értett belőle, hogy életében először szépen felöltöztették. A házasság viszont kútba esett. Hat évvel később viszont újra el akarta adni az anyja, ekkor viszont Sonita Iránban élt és megtagadta, hogy visszamenjen Afganisztánba.

Hivatalosan nem vállalhatott munkát Iránban, vécépucolásból próbálta fenntartani magát, közben megtanult írni-olvasni, előbb verseket írt, majd miután hallott Eminemről, ő is elkezdett rapszövegeket írni.

Suttogok, hogy senki ne hallja

A gyermekházasságokról is írt egy számot „Eladó lányok” címmel, amihez videót is csinált. Ez úgy kezdődik: „suttogok, hogy senki ne hallja, hogy a lányok eladásáról beszélek, senki nem hallhatja meg a hangom, mert a saría ellen megy”. A dal gyorsan körbeszaladt az interneten, egy afgán tévé is bemutatta, Sonita anyja pedig azt üzente: tetszett neki. Végül egy amerikai zenei iskolában ajánlottak ösztöndíjat neki.

„Az én országomban egy jó lánynak csendben kell maradnia. Nem szabad a jövőre gondolnia, hallgatnia kell a családjára. A jó lány olyan, mint a baba, akivel mindenki játszhat” – mondta. Hozzátette: amikor anyja el akarta adni, ő nem adta fel, mert sokkal fényesebb jövőt képzelt el magának. Néhány napja dokumentumfilmet mutattak be a történetéről, Sonita címmel.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Formula One cars roll out at the start of the Formula One Australian Grand Prix in Melbourne on March 26, 2017. / AFP PHOTO / SAEED KHAN / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.