Élet-Stílus

Nem hisz a nyugdíjban: 100 évesen 11 óra munkával tartja fitten magán

„Azért dolgozom, mert szeretem az embereket. És mert szeretek emberek között lenni.”

Dacára annak, hogy a közelmúltban már a 100. születésnapját is megünnepelte, a New York-i Felimina Rotundo 11 órás műszakokat dolgozik végig a város egyik tisztítójában. És, ami igazán meglepő, ebben semmi furcsát nem talál. „Nem hiszek a nyugdíj intézményében” – mondta az idős asszony a Today című amerikai hírműsor riporterének, majd hozzátette, 65 évesen még túl fiatalnak érezte magát ahhoz, hogy nyugdíjazzák.

„Ha akkor abba kellett volna hagynom a munkát, biztos vagyok benne, hogy megbolondultam volna. Mit csináltam volna azzal a rengeteg szabadidőmmel?” – teszi fel a költői kérdést, aztán elárulja, 100 éves kora ellenére most is 11 órát dolgozik. Reggel 6-tól este 7-ig, hétfőtől szombatig.

Fotó: Today
Fotó: Today

„Meg vagyok róla győződve, hogy a nyugdíj miatt van olyan sok beteg, kiszolgáltatott idős ember. Nincs semmi, amivel hasznosan tölthetik az idejüket, emiatt romlik le az egészségügyi állapotuk.” Felimina azt mondja, 15 évesen kezdett dolgozni, egy pennsylvaniai cipőgyárban. „Hetente 10 dollárt kerestem annak ellenére, hogy 40 órát dolgoztam. De nem számított, boldog voltam, hogy van munkám.”

Az idős asszony elárulja, az, hogy emberek között van, frissen tartja őt. „Vasárnaponként mindig megsétáltatom a kutyámat és kiélvezem, hogy nem dolgozom. Talán olvasok is kicsit, tévézni szinte egyáltalán nem szoktam. Legfeljebb a híreket nézem meg” – mondja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik