56 harckocsit kap 2028-ig a honvédség 

8 repülőgép és 36 helikopter is jön még - közölte a honvédelmi miniszter.

Az InfoRádióban Benkő Tibor azt mondta, hogy a Magyar Honvédség korszerűsítését a kiképző repülőgépek beszerzésével kezdik. A honvédelmi miniszter szerint a 10 éves fejlesztési terv részeként nyolc különböző típusú repülőgépet vásárolhatnak, lecserélik az orosz gyártmányú közepes szállítógépeket és a harci helikoptereket is.

Már megkötöttük a szerződést az Airbusszal, ez húsz H-145-M könnyű, több célú helikopter beszerzését jelenti, és megkötöttük a második ütemre is a megállapodást, amely 15 darab H-225 közepes, több célú helikopter megvásárlására ad lehetőséget.

Benkő Tibor kitért arra is, hogy szerinte nincs abban kivetnivaló, ha egy politikus honvédségi géppel repül.

A miniszter szerint a szárazföldi képességet a NATO elvárások miatt kell erősíteni, ezért kötöttek szerződést 44 Leopárd-2 A7+ legkorszerűbb harckocsi beszerzésére. Azokat 2025-re gyártják le, addig 12 Leopárd-2 A4-est lízingelnek, hogy meg tudják kezdeni azonnal a személyi állomány felkészítését.

Önjárólöveg-beszerzést terveztünk, szerződést kötöttünk 24 darabra. Mindez a NATO felajánlásával teljes mértékben szinkronban van, és azt a célt szolgálja, hogy 2028-ra ez a szárazföldi képesség is rendelkezésre álljon. Nyilván ezt követően jönnek a harci és a szállító járművek.

Lecserélik a magyar katonák fegyvereit
Körülbelül 100-140 ezer darabot gyártanak majd le.

Kiemelt fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu