Belföld

Hit Gyülekezete: Nem ellenfél a Felház

Mindenekelőtt fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a Hit Gyülekezete sem a múltban, sem most nem tekinti a Felház tagjait sem »túloldalon« lévőknek, sem »ellenfeleknek«

– írja levelében a Hit Gyülekezetének sajtóosztálya, amelyet azután küldtek nekünk, miután cikksorozatot közöltünk a Felház nevű karizmatikus keresztény mozgalomról, amelynek Orbán Viktor fia az egyik vezetője.

A sorozat második részében írtunk a Felház és a pünkösdi-karizmatikus gyülekezetek viszonyáról, arról, hogy vannak súrlódások, de mivel a Felház nem gyülekezet, nem is akar azzá válni, sőt, segíteni próbálja a különböző „élő hitű” gyülekezetek toborzását, ezért nagy konfliktusok nincsenek.

Felház: Az evangélium terjesztése minden pénzt megér
Cikksorozatunk második része a Felház nevű keresztény mozgalomról, ami arról lett híres, hogy Orbán Viktor fia az egyik vezetője. Milyen a viszonyuk a gyülekezetekkel? Miért gondolják őket egyesek eretneknek? Ki támogatja őket?

A pünkösdi-karizmatikus gyülekezetek viszonyrendszerét egy református lelkész úgy jellemezte, hogy

az egyik oldalon a Hit Gyülekezete, egy nagy tömb, mint a Fidesz a jobboldalon, a másik oldal pedig töredezett, mint a baloldal, de igazából nincsenek köztük nagy különbségek.

A Hit Gyülekezete a legutóbbi népszámlálás szerint a negyedik legnagyobb felekezet Magyarországon. A „túloldalon” a legnagyobb tömb a Budapesti Autonóm Gyülekezet, amely a Hit Gyülekezetéből vált ki 1998-ban különböző konfliktusok miatt.

A Németh Sándor vezette Hit Gyülekezete erre így reagált:

Nem szerencsés a politikai paletta tagozódása szerint felosztani ezeket a közösségeket, még akkor sem, ha ma még vannak közöttük családon belüli rendezetlen viszonyok. A Felház képviselőit bátor, hitvalló keresztény testvéreinknek tartjuk, akik között kezdettől megtalálhatóak a Hit Gyülekezete tagjai is.

Azt is írják, hogy „a pünkösdi-karizmatikus mozgalmat, felekezeteket – a közösségek közötti esetleges vitákkal együtt – egyre inkább egységes, keresztény ágazatnak tekintik, amelynek éppúgy részei a Felházhoz tartozó fiatalok, ahogyan a Hit Gyülekezete is.”

Németh Sándorék tehát elismerik, hogy nem teljesen felhőtlen a viszony a gyülekezetek között, de fontosabbnak tartják a hasonlóságokat, mint a különbségeket. A konfliktusok helyett azt hangsúlyozzák, hogy a hívek számának gyarapodása a lényeges, emellett eltörpülnek a gyülekezetek összekülönbözései. Egyfajta győzelmi jelentésként a levélben hivatkoznak a Pew Research egyik kutatására, amelyben azt írja a nagy tekintélyű kutatóintézet, hogy

a Föld 800 millió protestáns népességéből 500 millióan pünkösdisták.

Közülük a legtöbben Afrikában és az amerikai kontinensen élnek.

Németh Sándor a 2016 május 8-ai Vidám Vasárnapon kétszer is beszélt gyülekezete előtt a Felháztól (egyik videó, másik videó), miután a sajtóban azt írták, hogy a Hit Gyülekezetéhez köthető Vigyázó!-blog negatívan nyilatkozott a Felházról, mert Némethék konkurenciát látnak Orbán Gáspárék mozgalmában. A vezető lelkész mindkétszer cáfolta ezeket a sajtóhíreket, arról beszélt, hogy a Felházban Istennek tetsző munka folyik. Ezt most is megismételték:

Közösségünk vezetése a kezdetektől reményt keltő megújulási kezdeményezésnek tekintette a Felházat, a Gyülekezet és a Felház közötti mindenfajta szembeállítás hamis és valótlan.

A levélben azt is közölték, üdvözlik, „hogy ezeket a megnyilvánulásokat a Felház tagjai a nagy nyilvánosság előtt is vállalják.” Itt arra utaltak, hogy a Felházakon Orbán Gáspár elmondása alapján „biblia csodák” – gyógyulások, prófétálás, nyelveken szólás – történnek. Ezekről a csodákról a cikksorozat első részében lehet bővebben olvasni.

Ha dj-knek van joguk az Akváriumban lenni, Jézus Krisztusnak hogy ne lenne?
Cikksorozatunk első része a Felház nevű keresztény mozgalomról, ami arról lett híres, hogy Orbán Viktor fia az egyik vezetője. Hogyan történhetnek „bibliai csodák” a Belvárosban?

Egyébként a második Felházról szóló cikkben mindössze annyit írtunk, hogy „a pünkösdi-karizmatikus gyülekezetek közül a Hit Gyülekezete nem örült annyira a megjelenésüknek, de aztán megbékéltek a Felházzal, Németh Sándor vezető lelkész a gyülekezete előtt tisztázta, hogy nincs baj velük.”

Több forráss alátámasztotta, hogy

a Hit Gyülekezete környékén kezdetben többen gyanakvással figyelték a Felházat, mert nem tudták, mi lesz a dologból, de miután tisztázódtak alapvető kérdések, már nem volt köztük feszültség.

Másrészt az is igaz, hogy több másod-, harmadgenerációs fiatal a Hit Gyülekezetéből önkéntesként vett és vesz részt a Felházban már a 2015-ös indulás óta.

Akit részletesen érdekel, hogy mi is a Felház, az olvassa el interjúnkat, amelyet a mozgalom három vezetőjével készítettünk – a világi sajtóban először.

Orbán Gáspár: Aki belép, annak a térde megremeg. De nem tőlünk, hanem Jézustól
Most először beszélt a világi sajtónak a Felház nevű keresztény mozgalom három vezetője, akik között ott van Orbán Viktor fia is. Azt mondják, nem apostolnak vagy prófétának tartják magukat, hanem tanítványnak. Az is kiderül, szerintük hogyan képes Jézus rákot és meddőséget gyógyítani, rajtuk keresztül.

Kiemelt kép: Németh Sándor vezetõ lelkész beszél a Hit Gyülekezete vasárnapi istentiszteletén a Hit Parkban.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik