Belföld

Megvonnák a néma képviselők fizetését

Hallgatni arany? Ha nem beszél a politikus, ne kapjon fizetést - javasolja az Együtt.

A párt új blogbejegyzésében a 2018-as választási programjának azt a pontját mutatja be, amely büntetné azokat az országgyűlési képviselőket, akik nem szólalnak fel a parlamentben, noha az a munkahelyük.

Egy képviselő, aki éveken keresztül meg sem szólal a Parlamentben, mégis hogyan képviseli az embereket a némaságával? 2018-tól legyen 0 forint a fizetése annak, aki nem végzi el a munkáját!

Van olyan honatya a mai magyar Parlamentben, aki már hét éve nem érzi szükségét, hogy akár csak egy mondatot is hozzátegyen az ott folyó vitákhoz. Ezalatt 70 millió forintot keresett. Összesen 19 képviselő van, vagyis majdnem minden tizedik, aki 2017-ben némasági fogadalmat tett. Szavazni még bejárnak, de a vitához már nem tesznek hozzá.

Az Együtt annak a képviselőnek, aki két ülésszakon át (vagyis egy egész évben) egyszer sem szólal fel, a következő időszakban nem adna fizetést.

A párt elismeri, hogy a képviselői munkának csak egy része a felszólalás a plenáris ülésen, hiszen a bizottsági ülések, a frakcióülések, egyeztetések, fogadóórák, választókerületi programok is fontosak. Ugyanakkor nem helyettesítik a parlamenti felszólalást,

ami a demokratikus vitának minden országban a legfontosabb terepe. Aki ezt kihagyja, nem végzi a munkáját.

Mégis mit gondol a világ dolgairól az a honatya (vagy honanya), aki sosem beszél? Hogyan védi a választói érdekét, ha semmi sem érdekli? A képviselőknek kötelességük, hogy azokért dolgozzanak, akik megválasztották őket. A munkájuk nem valami hobbi, amit, ha megunnak, nem foglalkoznak vele néhány hónapot. A fizetésünket tőlünk, a mi adóforintjainkból kapják.

Az Együtt egy olyan Országgyűlést szeretne, ahol a képviselők dolgoznak, nem melegedni járnak be, ahol a parlamenti vitában érvek ütköznek, és lenne következménye, ha valaki nem végzi el a dolgát.

Parlamenti rekorderek, némák kontra szószátyárok
Van olyan, aki immár hét éve tartja "némasági" fogadalmát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik