Belföld

A felcsúti kisvasút után a nőügyeket is EU-bizottság vizsgálná, de a Fidesz ezt sem szeretné

Korábban megírtuk, hogy több, uniós pénzből megvalósult magyar projekt is előkerült az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának (CONT) szeptember 4-i ülésén. A témafelvetés apropóját az adta, hogy a CONT tényfeltáró küldöttsége szeptember 18. és 20. között Magyarországra látogat. A 24.hu megtudta, hogy a magyar kormány annyira nem szeretné, hogy a bizottság a felcsúti kisvasutat vizsgálja, hogy Lázár János felháborodott levélben kérte ki magának az eljárást:

Különösen felháborítónak tartom, és kategorikusan el is utasítom, hogy a több ezer társfinanszírozásból történetesen azt a projektet vizsgálják, amelyet a magyar miniszterelnök szülőfalujában valósítottak meg.

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő csütörtökön azt írta Facebook-oldalán, úgy tudja, még egy bizottságot szeretne megakadályozni a Fidesz abban, hogy még a választások előtt Magyarországra jöjjön.

Biztosan tudom, hogy az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága jövő tavasszal delegációt küld Magyarországra, hogy a nők helyzetét vizsgálják. Erről a frakciók szakmai koordinátorai már megállapodtak, a fideszes képviselőket sorai közt tudó Néppárt azonban egyelőre azon dolgozik a háttérben, hogy erre a látogatásra csak a választások után kerüljön sor.

– írta a szocialista politikus a Facebookon. A fideszes Deutsch Tamás már a kisvasútberuházást vizsgáló biztottság ügyében is azt javasolta: a küldöttség csak a jövő júniusban jöjjön Magyarországra, és így nem vetül fel „a választásba való beavatkozás” gyanúja.

Az EP nőügyi szakbizottságának egyébként egyetlen magyar tagja van: Morvai Krisztina.

Ujhelyi is utal arra, hogy a Fidesz nem először megy szembe az Európai Parlamentben olyan javaslattal, amely a nők helyzetét próbálja javítani vagy értékelni. Sőt, nem is kell a Brüsszelig menni, hogy ilyet találjunk.

A kormány nagyon nem akarja, hogy egy EU-s bizottság megnézze a felcsúti kisvasutat
Lázár János és Deutsch Tamás szerint politikai támadásról van szó. Mit vétett az a szerencsétlen kis falu?

Magyarország 2014. március 14-én írta alá az Európai Tanács isztambuli egyezményét. Egy évvel később a magyar parlament 42 igen, 129 nem szavazattal, 22 tartózkodással elutasította, hogy ratifikáljuk. Azóta eltelt három és fél év, és az isztambuli egyezményt még mindig nem sikerült ratifikálni. Az egyezmény lényege, hogy a családon belüli erőszaktól óvják a nőket. A magyar jogrendbe emelés fő akadálya pedig, hogy Magyarország még több pontban nem teljesítette az egyezményben foglaltakat. Több jogszabályt, például a büntető törvénykönyvet is módosítani kellene, valamint komplett intézményrendszereket kellene kialakítani.

Fotó: AFP/Justin Tallis

Emellett az Európai Parlamentben legalább négy olyan, nők helyzetét vizsgáló jelentés volt, amelyek elfogadásánál a fideszes képviselők vagy tiltakoztak, vagy tartózkodtak.

  • Az Arena-jelentésként ismert A szegénységről: a nemek közötti egyenlőség szempontjai című jelentés elfogadásánál a fideszes képviselők tartózkodtak. A jelentés a nők szegénységének és társadalmi kirekesztettségének problémáiával foglalkozott.
  • A Kuneva-jelentésként ismert A női háztartási alkalmazottakról és gondozókról az EU-ban című jelentés elfogadásánál szintén tartózkodtak a fideszesek. A jelentés a női háztartási alkalmazottak ügyével foglalkozott, amely egy súlyosan kiszolgáltatott társadalmi csoport.
  • A Honeyball-jelentésként ismert A menekült és menedékkérő nők helyzetéről az Unióban című jelentés elfogadásánál a fideszesek úgyszintén tartózkodtak, sőt, Pelczné Gál Ildikó, a Fidesz nőtagozatának elnöke nemmel szavazott. A jelentés például olyan pontokat tartalmazott, mint az, hogy a jelenlegi szabályozások pedig figyelmen kívül hagyják a női menedékkérők különleges helyzetét, ezért ezen változtatni kell. Ilyen különleges helyzet az, hogy a nők nem tudják igazolni magukat, mert ahonnan menekülnek, alacsony volt a társadalmi státuszuk.
  • Az Európa Tanács a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és azok megelőzéséről szóló egyezményének az Európai Unió nevében történő megkötéséről szóló tanácsi határozatról című, most kedden tárgyalt jelentésnél szintén tartózkodtak a fideszesek, sőt egy képviselő nemmel is szavazott. Ez a jelentés többek között olyan tételeket tartalmazott, amelyben felszólították a Tanácsot és a Bizottságot, hogy sürgessék a tagállamokat az Isztambuli Egyezmény ratifikálásával és végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások felgyorsítására és határozottan ítéljék el azokat a törekvéseket, amelyek az Isztambuli Egyezmény végrehajtása és a nőkkel szembeni erőszak leküzdése érdekében már megtett intézkedésektől visszakoznának.

Kiemelt képünkön a századik Nők napjára adott rózsa látható az Európai Parlament egyik női képviselőjének asztalán. Fotó: AFP/Patrick Hertzog

Ajánlott videó

Olvasói sztorik