Belföld

1,2 milliárd uniós támogatás az alapítványnak, amelyben ott ül Lázár felesége

1,2 milliárd forint uniós támogatást nyert a Korábban Érkeztem Alapítvány augusztus elején – olvasható a Magyar Narancs cikkében. A pénzt a tervek szerint arra költenék, hogy egy-egy mentorházat hozzanak létre koraszülöttek és szüleik számára Szegeden, Kecskeméten és Gyulán. A pályázat százszázalékos intenzitású volt, vagyis egyáltalán nem kellett hozzá önrészt felmutatni.

A projekttel azonban nincs minden rendben, legalábbis Hadházy Ákos parlamenti képviselő szerint. Az LMP politikusa kikérte a megvalósíthatósági tanulmányt, ám ebből nem derült ki mindig pontosan, hogy mire is költik a pénzt. Az ellenzéki párt társelnöke külön felhívta a figyelmet a mentorházakra elkülönített forrásokra, azok alapján ugyanis havi 888 ezer forint lenne a bérleti díj, a 30 hónapos időtartamra három ház esetében ez 80 millió forint. Ez a gyulai ingatlanárakat figyelembe véve nagyon magas árnak számít.

Jogi tanácsadásra 50 millió forintot különítettek el, a mentorprogram módszertanának elkészítéséért pedig 53 millió forintot fizettek. A tanulmányban az is szerepel, hogy szakmai vezetők, a mentorhálózat három koordinátora és a szakmai asszisztens munkadíjára 176 millió forint jut, ez elég lehet havi 1 milliós fizetésre is. Ezen felül 50 milliót költenének 9-9 laptop és telefon, 3 nyomtató, illetve különféle irodabútorok beszerzésére.

A Korábban Érkeztem Dél-alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány 2015-ben alakult, az alapítvány kuratóriumában a kezdetek óta ott van Lázárné Megyeri Zita, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter felesége.

(Kiemelt kép: MTI/Veres Nándor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik