Belföld

Két fideszes maradt, nem több

Mármint a Parlament mai rendkívüli ülésén ennyi kormánypárti jelent meg: Kósa Lajos és Dömötör Csaba. A szocialisták a lex CEU néven ismert felsőoktatási törvénymódosítás eltörléséért hívatták össze a Házat; az LMP támogatta a kezdeményezést, és hozott még egy napirendi pontot: a devizahiteles kilakoltatások felfüggesztését. A Fidesz-KDNP-s bojkott miatt az ülés harminc perc után hamvába holt.

“Ki az, aki nem támogatja?… Lajos!”

Valamelyik szoci kiabálta át ezt vicceskedve a parlamenti patkó kormánypárti oldalára, ahol Kósa Lajos frakcióvezetőn kívül csupán Dömötör Csaba államtitkár ült a parlament mai rendkívüli ülésén.

A „Lajos” természetesen Kósa Lajos, támogatni pedig a Ház mai napirendjét kellett volna.

De Kósa csak mosolygott s e-mailt forgalmazott csöndesen.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Égés föld

Azt már pár perccel későbbi sajtótájékoztatóján mondta, hogy:

A normál ülésezési renden semmi okunk változtatni, csak ha az ég a földdel eggyé nem válik, nem veszünk részt politikai habverésben… A normális kerékvágásban találkozunk szeptember tizennyolcadikán, függetlenül attól, hogy néhány ellenzéki szeretne botrányt pukkasztani.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

De vissza a patkóba, a rövidke, mintegy félórás üléskezdeményhez.

Az a mázlija az ellenzéknek, hogy létezik a napirend előtti felszólalás műfaja, így aztán még a mai menetrend elfogadása előtt beszélhettek hárman is. Ezekből jegyeztünk fel néhány mókás megnyilvánulást.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter
  • Latorcai János levezető elnök a következő meteorológusos megjegyzéssel nyitott: “Szeretettel köszöntöm képviselőtársaimat a nyár újrainduló melegében.”
  • Színfoltként nyugtáztuk, hogy Szelényi Zsuzsa mások felszólalása közben állva beszélt bele mobiltelefonjába, ami nem jelenthet mást, mint hogy élőzött a Facebookon.
  • Ha lenne divatrovatunk, abban biztos fókusz 1-be kerülne a szoci Szanyi Tibor nyári outfitje: fehér kiving, napszemcsi, farmer, tornacipő, lazaság.
Fotó: 24.hu/Berecz Valter

És hogy a felszólalásokról is szó essen.

Rombolás és lefekvés

A szocialista frakcióvezető, Tóth Bertalan szerint a Fidesz távolmaradása azt mutatja, hogy Orbánékat nem érdekli a nemzet sorsa, “inkább nyaralnak, vagy lekésték a helikoptert”. Tóth úgy véli, „meg kell védenünk a tudományos élet és az oktatás szabadságát a Fidesz cinikus és ostoba rombolásától, csak így kerülhetjük el, hogy kiközösítsék hazánkat az EU-ból”.

Tóth lényegében a devizahitelesek megmentését ígérte, amihez, véli, csupán annyit kell elérni, 2018-ban kormányváltás legyen.

Az LMP-s Hadházy Ákos 180 forintos árfolyamon váltaná a svájci frankot.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel azt kérte számon a bent nem ülő kormánytagokon, valamint a bent ülő Dömötör államtitkáron, hogy:

Aki 165 forinton vette fel devizahitelét, miért kell 256 forintos árfolyamon visszafizetni? Hol a különbözet, hol van a pénz? Teljesen hibás elszámolás folytán a bankoknál hagyták a százmilliárdokat, amit a Jobbik vissza fog adni. Az emberektől elvett pénzt ön és bandája jóváírta a bankoknak, egészen pimasz módon lefeküdtek a bankoknak.

Z. Kárpát felvetette, hogy meg kell hosszabbítani a devizahitelesek kiköltöztetési moratóriumát, növelni kell a magyar bérszínvonalat, plusz bérlakásprogram szükséges.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A kormány nevében Dömötör Csaba államtitkár válaszolt, és már az első mondata a szokásos sorosozásba torkollott. Dömötör szerint a devizahitelesek tragédiájáról, “százezrek adósságcsapdába kerüléséért” kizárólag a szocialisták tehetnek.

Az államtitkár úgy gondolja, hogy nem a “Soros egyetem” és a devizahitelesek ügyét kellett volna a rendkívüli ülésre hozni, hanem a migránskerítést, amit szerinte a szocialisták, ha hatalomra kerülnek, lebontatnának.

Ezt követően érkeztünk a napirendhez, mely megszavazásához a képviselők többsége kellett volna, ami ugye a kormánypárti bojkott miatt nem jött össze, így mindenki mehetett szépen haza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik