Belföld

Markolóhoz láncolták magukat a ligetvédők

A fák átültetését próbálják megakadályozni.

Fák átültetését igyekeznek megakadályozni kedden délelőtt a Ligetvédők a budapesti Városligetben, az ’56-os emlékmű közelében. Közvetítéseink a helyszínről:

Az aktivisták egy markolóhoz láncolták magukat. Rendőrök is vannak a helyszínen. A Ligetvédők korábban azt írták: az átültetést blöffnek tartják, ami 100-150 éves platánok és tölgyek életébe kerülhet.

LMP-s politikusok is a helyszínen voltak. Moldován László VII. kerületi képviselő azt mondta, azért tiltakoznak, mert a markolókkal a fák átültetését szeretnék előkészíteni a munkások, de szakértők szerint nincs arra esély, hogy a fák ezt túléljék. Hozzátette: a büntető törvénykönyv szerint 3-5 év szabadságvesztéssel sújtható az ilyen környezetkárosítás.

Egy másik LMP-s politikus, Heltai László azt mondta, vizsgálják, hogy az előkészítést, illetve átültetést végző céget felelősségre lehet-e vonni. Szerintük a kormány ismét hazudott, mert azt ígérték, csak a betonperemig tart az építkezés, ennek ellenére nyúlnak a fákhoz.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Eközben a Városliget Zrt. közleményt adott ki, melyben azt írják, „két tucat tiltakozó erőszakos aktivisták egy szűk csoportjával” megpróbálta megakadályozni a fák átültetésének előkészítését, „rövid időre” ellehetetlenítve a munkagép mozgását. A közleményben azt állítják: a Zrt. megkezdte a leendő Néprajzi Múzeum területe mellett élő néhány fa fél évig tartó felkészítését és megerősítését az átültetésekhez. Az új intézmény az 56-osok terének parkolóként használt részére kerül, de „elővigyázatosságból indokolt a közvetlenül ott található néhány egyed Városligeten belüli átköltöztetése” – áll a közleményben.

Azt írják: a fák előkészítésével és átültetésével kapcsolatos feladatokat a közel 50 éves tapasztalattal és egymillió sikeres átültetéssel bíró német Opitz GmbH-ra és magyar partnerére, a Galapagos Zoo Service Kft.-re bízták. A német cég által kifejlesztett technológia alkalmazásával 95 százalékos biztonsággal megmaradnak az átköltöztetett fák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik