Belföld

Őrült hiba van a CSOK-törvényben

A házaspároknak két lakást kell építeniük, de csak az egyikre vehetik fel a pénzt. Viszont be kell költözniük mindkettőbe. A minisztérium nem érti a problémát.

Januártól megváltozott a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) feltételeit szabályozó rendelet, de úgy, hogy óriási baki csúszott a szövegébe. Mint köztudott, a CSOK nagycsaládok esetén akár tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást jelent, emellé pedig tízmillió forint fix kamatú banki hitelt biztosít az állam, és az építési költség áfa-visszaigénylése további milliókra rúghat. Sok család ezt tetőtér-beépítéssel vagy emeletráépítéssel szerette volna megoldani, és a törvény ezt elvileg meg is engedi, de úgy, hogy közben kizárja az igénylőket.

A törvény egyszerre engedi és teszi lehetetlenné a támogatott lakásépítést, ráadásul felülírja az új lakásokra vonatkozó, hatályos szabályozást.

Egy az azonosítását elkerülni kívánó, magas beosztású  banktisztviselő nyilatkozott lapunknak; szerinte a zűrzavart a törvény  – eleve nehezen érthető – szövegéhez csatolt, végképp értelmetlen minisztériumi állásfoglalás okozza.

Ennek következtében tucatjával kénytelenek elutasítani a kérelmezőket a bankok.

Csapdába csalt nagycsaládosok

A korábbi törvény és a józan ész szerint a tetőtéri lakás is új lakás, amennyiben önálló bejárattal, közművel és helyrajzi számmal rendelkezik. Ez úgy oldható meg, hogy a régi, egylakásos épület helyett egy alapító okirattal társasházat hoznak létre. Viszont a törvény szövege szerint ez továbbra is csak bővítésnek számít: nem jogosult csokra „az emelet-ráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel létrehozott lakás akkor, ha az emelet-ráépítés vagy tetőtér-beépítés révén nem jön létre két új, önálló albetétként nyilvántartott lakás.”

Forrásunk szerint ezt a fordulatot eredetileg minden érintett úgy értelmezte, ahogy kizárólag értelmes. Vagyis hogy az építkezéssel az eddigi egy lakás – jelen esetben a lenti – minősül át társasházi „albetétté”, és így ez lesz az egyik, a fenti pedig a másik. Még tavaly februárban is sokan így tudták, meg is indultak a méregdrága tervezések, ingatlaneladások és társasházzá nyilvánítási eljárások, ami szintén nem olcsó mulatság. Ám a minisztérium által kiadott idei magyarázó állásfoglalás agyonvágta az egészet, ugyanis az érintett családoknak

két új, egyenként legalább 60 négyzetméteres lakást kell építeniük. Aztán azokba egy éven belül be is kell jelentkezniük. Viszont a CSOK-ot csak az egyikre vehetik fel, a másikat saját erőből kell megépíteni.

Így szól a magyarázó szöveg legizgalmasabb része: „Tetőtér-beépítés és emelet-ráépítés esetén tehát csak abban az esetben minősül új lakásnak a tetőtér beépítésével vagy az emelet-ráépítéssel létrehozott lakás, amennyiben legalább kettő, új önálló albetétként nyilvántartott lakás jön létre a tetőtérben vagy az új épületszinten.”

Amivel több baj is van, soroljuk:

  • teljesen értelmetlen és jogszerűtlen, hogy új lakásnak csak az számít, amiből kettő épül  egyszerre;
  • az életszerűtlenség netovábbja, hogy egy háromgyerekes család egy nagyobb helyett két kisebb lakást építsen magának;
  • nincs értelme annak sem, hogy valaki azért építsen önerőből egy hatvan négyzetméteres lakást, hogy az államtól kapjon egy másikat;
  • be lehet ugyan jelentkezni egyszerre két lakásba, de annak sincs értelme.

Ahhoz, hogy a tetőtérben két, legalább 60 négyzetméter hasznos alapterületű, külön bejáratú lakás jöjjön létre, az épület alsó szintjének legalább 140-150 négyzetméteresnek kell lennie. (Hasznos alapterületnek ugyanis csak a 190 centiméternél nagyobb belmagasságú tér számít. Ilyen épületből azonban nagyon kevés van.

A minisztérium majdnem válaszolt

Megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztályát levélben és telefonon, megkérdeztük, hogy

  • jól sejtjük- e, hogy az inkriminált rész tévesen szerepel a törvényben, illetve az állásfoglalásban;
  • ha nem, vagyis nincs tévedés, akkor mi a szándéka ezzel a törvényalkotónak;
  • ha igen, vagyis tévedés történt, akkor azt hogyan és mikor fogják korrigálni.

Néhány nap múlva jött egy üzenet a minisztériumból, amely szerint:

Mivel városias környezetben kevés szabad beépítésre alkalmas telek található, tetőtér-beépítés, emelet-ráépítés esetén a két lakásra vonatkozó elvárás indoka az, hogy a lakásépítési célú támogatást a társasházak tetőterének beépítéséhez is lehetővé kívánta tenni a jogalkotó. Amennyiben egy családi ház tetőterét építik be, jellemzően csak a meglévő lakás alapterületét akarják növelni, így a lakásbővítésre kapható támogatás. Ha valóban társasházat hoznak létre két újabb, jogi és műszaki szempontból is önálló lakással, akkor a magasabb összegű támogatás jár.

A minisztériumban valószínűleg nem értették a kérdést. A rendelet szövege szerint bővítésre körülbelül a 20 százaléka kapható az új lakás építésére felvehető összegnek. Ami azért nonszensz, mert a családok valóban újat építenek, nem a régi lakást bővítik, viszont csak a bővítésre járó összeget vehetik fel – kivéve, ha két lakást hoznak létre.

Nem hagytuk annyiban, visszakérdeztünk: „Pontosan tudják, hogy ha önálló helyrajzi számmal és bejárattal rendelkezik – társasházi albetétként – az emelet-ráépítés vagy tetőtéri lakás, akkor az nem a meglevő lakás bővítése, hanem új építése. Önök szerint nem az lenne az ésszerű megoldás, hogy az alsó szint a társasház egyik albetétje (ami a társasházzá nyilvánítás során válik albetétté), és a másik, a külön bejáratú, külön helyrajzi számú felső szint az új lakás?”

Mivel erre a kérdésre már nem érkezett reagálás, felhívtuk a sajtóosztályt, megtudakolva, hogy volna-e egy olyan élő ember, akinek feltehetjük a kérdéseinket. Néhány perc múlva visszahívtak, és a minisztérium munkatársa nagyon kedvesen közölte, hogy ebben a kérdésben semmit nem kívánnak mondani a továbbiakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik