Belföld

Miniszteri biztost kapott a 2018-as voksvadászat

A külföldön élő magyarokat kell mozgósítania. Orbán Viktor elégedetlen volt a kvótanépszavazás eredményével.

A Magyar Nemzetnek tűnt fel, hogy a kormányban külön miniszteri biztos foglalkozik a 2018-as választásokkal. Szijjártó Péter februárban „a külképviseleti választások lebonyolításáért felelős miniszteri biztossá” nevezte ki András Pált, aki a kormány honlapja szerint 45 éve született Marosvásárhelyen. 2010-ig angol nyelvtanárként dolgozott, majd a második Orbán-kormány idején kapott különböző diplomáciai feladatokat.

Lapzártáig hivatalosan nem derült ki, hogy csak a környező országokban vagy Nyugat-Európa azon államaiban (Ausztriában, Németországban, Nagy-Britanniában) is segíti a választások lebonyolítását, ahol jelentős számban élnek magyarok. Az újság két névtelen forrása azt mondta ugyanakkor, hogy Orbán Viktor elégedetlen volt a kvótanépszavazás határon túli eredményével.

Noha érvénytelen lett a népszavazás, a kormányfő akkor – hivatalosan – nagyszerűnek nevezte az eredményt.

Népszavazás: Nem lett érvényes, Orbán mégis alkotmányt módosít
Érvénytelen lett az országos népszavazás, mivel az érvényes szavazatok száma nem érte el az alaptörvény szerint szükséges 50 százalékot. Orbán Viktor szerint nagyszerű eredményt értek el.

A miniszteri biztos fő feladata az lesz, hogy még nagyszerűbb eredmény szülessen jövőre, minél többen regisztráljanak a 2018-as választásokra, és kevesebb legyen az érvénytelen szavazat,

ezt a hibát úgymond nem szeretné a kormány még egyszer elkövetni, ezért jó előre fel akarja készíteni a határon túli magyar szervezeteket arra, hogy eredményesebben kampányoljanak majd a részvétel mellett.

Abban ugyanis nagyjából biztos a kormány, hogy a határon túliak többsége a Fideszre szavaz, ha elmegy. Mint korábban sokszor megírtuk, az ellenzék hiába követeli, hogy ne csak a határon túli magyarok, de a külföldön dolgozók is levélben szavazhassanak. Számukra ugyanis méregdrága az ikszelés, ők csak követségen, konzulátuson szavazhatnak, míg a kettős állampolgárok levélben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik