Belföld

Ebbe az ügyletbe bukhatott bele három FKF-vezér

Tarlós István főpolgármesternek is tudnia kellett a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. több milliárd forintos hűtlen kezelési ügyéről, amely a cég utóbbi három vezetőjének leváltásához vezethetett. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke csütörtöki korrupcióinfóján egy olyan FKF-es belső vizsgálati jegyzőkönyvet mutatott be, amely azt bizonyítja, hogy a fővárosi tulajdonú vállalatnál több milliárd forintos – a szemétbizniszhez köthető – hűtlen kezelés történt.

A jegyzőkönyv szerint az FKF 2015-ben óriási és folyamatos veszteséget okozó szerződést kötött egy magáncéggel.

Hadházy szerint döbbenetes a jegyzőkönyvben az a rész, ahonnan kiderül, hogy az alsóbb vezetők tiltakoztak a tervezett megállapodás miatt, de az akkori vezérigazgató-helyettes megnyugtatgatta őket:

ne törődjenek semmivel, majd megoldódik az ügy.

A Horváth Béla FKF-vezérigazgató számára készített jegyzőkönyvből kitűnik, hogy úgy írtak ki milliárdos közbeszerzést (a külső cég végül 5 milliárdért vállalta a munkát), hogy előtte semmiféle gazdaságossági számítást nem végeztek, ráadásul 2014 végén, tehát már jóval a szerződéskötés előtt tudtak arról is, hogy a kormány nem fogja megemelni a szemétlerakási illetéket, így minden érintett számára teljesen egyértelmű volt, hogy a kiszervezés nem lehet nyereséges.

Az FKF-nek mint minden szemétlerakókat üzemeltető cégnek minden lerakott tonna szemét után 6000 forint illetéket kell fizetni az államnak. A hulladéktörvény eredetileg ezt az összeget 2015-től 9000 forintra, majd 12000 forintra emelte volna. Azonban 2014 őszén egy – a rezsicsökkentéssel összhangban meghozott – törvénymódosítás megváltoztatta a tervet, és 6000 forinton hagyta az illetéket.

Az FKF viszont a 2015-ös Restone Kft.-vel kötött szerződése alapján 10000 forintot költ minden tonna szemétre, hogy egy speciális gépsoron előválogassa, mi megy az égetőbe, és mi a szemétlerakóba.

A belső dokumentum szerint a Restone nagyon jól járhatott az üzlettel, mert évi 300 millióért lízingeli a gépsort, de évi egy milliárdért végzi el a munkát.

A közbeszerzés ezért is hűtlen kezelés, hiszen az FKF is bérelhetné ennyiért a gépet, és máris százmilliókkal jobban jönne ki az üzletből – mondta Hadházy, aki szerint csak felsőbb utasításra hozhattak ilyen gazdaságtalan döntést, amit Tarlós Istvánnak is ismernie kellett, de ő nem tett semmit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik