Belföld

Megszállja a kormány a plakátpiacot

A kormány új rendelete szerint egy hónap múlva lényegében csak önkormányzati engedéllyel lehet majd reklámfelületeket kihelyezni a közterületekre, 2021-tól pedig csak azok a már meglévő reklámhordozók maradhatnak köztéren, amelyek megfelelnek a kormány új szabályozásának – szúrta ki az Index a pénteki Magyar Közlönyben.

Míg a jelenleg az ország 30 ezer plakáthelyének 90 százaléka magántulajdonú területeken van, 10 százalék pedig önkormányzatin, a jövőben jórészt csak önkormányzati-állami tulajdonú felületeken lehet majd hirdetni, a tulajdonos engedélyével. Vagyis csak olyan cégek reklámozhatnak majd közterületen, amelyeknek az állam ezt engedélyezni.

Az új szabályok szerint kisebbek lesznek az óriásplakátok, amelyek jelenleg jellemzően 12 négyzetméteresek, a tartójuk pedig 14 négyzetméter, a jövőben viszont egy plakát nem lehet nagyobb 9, a tartó pedig 11 négyzetméternél. Ragasztani a plakátot nem lehet, csak közművelődési célú hirdetőoszlopra, azaz például színházak vagy múzeumok oszlopaira.

Az új rendeletet alighanem Simicska Lajos plakátpiacról való kiszorításának szándéka is motiválta, hiszen erre már korábban is tett kísérleteket a kormány.

A témáról Urbán Zsolttal, a Magyar Reklámszövetség elnökével interjút készítettünk, ami elérhető itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik