Belföld

Iványi Gábor: Egyik szemem sír, a másik nevet

Megírtuk, elkaszálta Magyarországot Strasbourg, 935 milliót kell fizetnie az államnak az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek.

Iványi közleményben reagált a döntésre:

Egyik szemem sír, a másik nevet: egy részről tiszta szívből örülünk annak, hogy a három éve elkezdett strasbourgi eljárás ezennel véget ért és a mai ítélet értelmében várhatóan idén év végéig a magyar állam átutalja a MET-nek a megítélt összeget. A mi “sikerünk” a többi zsidó, keresztény és más vallású, jogfosztott egyházak számára is bátorítás lehet: van értelme küzdeniük a jogaikért.

Hozzátette, a Strasbourgban részben megnyert perük eredményeként a magyar állam kifizeti az elmúlt években visszatartott egyszázalékos felajánlásokat, elismerve az alkotmánysértést.

Ugyanakkor továbbra is a senki földjén vagyunk, mert a technikai számunkat, az egyházi státuszunkat továbbra sem kaptuk vissza, a jövőnk bizonytalan.

Hiába rendelkezik jogerős bírósági ítélet arról, hogy a státuszától megfosztott MET számára egyházként is felajánlható a személyi jövedelemadó egy százaléka, az adóhatóság törvénysértő módon jár el, amikor nem teszi lehetővé az elektronikus bevallásban való átutalást. Ha az Alkotmánybíróság a következő hónapokban nem hoz számunkra kedvező döntést, akkor újból a strasbourgi bírósághoz fordulunk, mindaddig, amíg a kormányzat nem kezd el törvénytisztelő módon viselkedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik