Belföld

A kopaszok megint megúszták a vádlottak padját

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 04. 20. 11:17

Egy évvel és két hónappal azután, hogy egy kopaszokból álló csoport megszállta a Nemzeti Választási Iroda auláját, és megakadályozta, hogy a szocialisták időben leadhassák a vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezésüket, a Fővárosi Törvényszék elutasította a Nyakó István szocialista politikusnak az ügyben tett vádindítványát.
Korábban a témában:

Az MSZP tavaly február 23-án akarta leadni a vasárnapi boltzár elleni népszavazás indítványát. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) előterében tömörülő kopaszok megakadályozták Nyakó Istvánt, hogy elsőnek bélyegezze le az ellenzéki kezdeményezést, és a segítségükkel elsőbbséget kapott Erdősi Lászlóné, Herceghalom polgármesterének felesége, aki a kormány által elrendelt vasárnapi zárvatartás folytatása mellett kampányolt volna.

Nyakó és jogi képviselője, Czeglédy Csaba a népszavazás rendje elleni bűntettre hivatkozva indítványozta, hogy az akcióban részt vevő 11 kigyúrt verőember kerüljön a vádlottak padjára. J. Lőrinc és tíz társa mellett Erdősi Lászlónénak és kísérőjének, Varró Ádámnak bűnsegédként kellett volna a kérdésekre felelnie.

A szocialista politikus azért próbálkozott a pótmagánvád intézményével, mert a nyomozóhatóságok nem találtak fogást a botrányos ügyön.

A rendőrség az Alkotmányvédelmi Hivatal bevonásával több hónap keresztül vizsgálódott, de 2016 augusztusában végül nemcsak a népszavazás rendje elleni bűncselekmény, de a hivatali visszaélés, a garázdaság és a kényszerítés bűntette miatt indult nyomozásokat is vádemelés nélkül szüntették meg.

A bíróság hosszas gondolkodás után kiadott végzése szerint „aggálytalan bizonyossággal” megállapítható, hogy

Nyakó István – annak ellenére, hogy a kopaszok akadályozták az NVI aulájában elhelyezett időbélyegzőhöz való hozzáférését – nem sértettje az ügynek, és nem jogosult pótmagánvádlóként fellépni, mert „a népszavazási kezdeményezése akadályozása elsődlegesen a népszavazási eljárásban szerephez jutó állami szervek döntésének befolyásolására irányulhat”.

A bíróság azt is kifogásolta, hogy vádindítvány nem írta körül pontosan a vád tárgyává tett cselekményt, azaz nem nevezte meg pontosan, hogy ki lökte félre az NVI épülete előtt hajnalban Nyakó Istvánt, hogy Erdősiné léphessen be elsőként a kapun, illetve, hogy J. Lőrinc vagy valamelyik társa volt-e az, aki megakadályozta az időbélyegző elsőkénti használatában.

Budapest, 2016. február 23.
Nyakó István MSZP-s politikus, volt országgyűlési képviselő Budapesten, a Nemzeti Választási Iroda épületében 2016. február 23-án. A párt újra megpróbálja benyújtani a Nemzeti Választási Irodánál a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdését, miután a Kúria ma dönt arról, átengedi-e az előtte fekvő, a hasonló ügyben benyújtott népszavazási kérdést. Mellette egy csoport tagjai, amely szintén beadvány benyújtására készül.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az egyébként a vádindítvány előkészítése során a nyomozati anyagok áttekintéséből derült ki, hogy a kopaszoknak nem ez volt az első ügye az igazságszolgáltatás előtt. Volt, akit korábban rablásért, erőszakkal elkövetett lopásért, súlyos testi sértésért vontak felelősségre, egy másik csapattag pedig a többi között gyermekkorú ellen elkövetett súlyos testi sértés, több rablás és kábítószerrel való visszaélés miatt kapott több év börtönbüntetést és közügyektől való eltiltást.

A verőemberekből álló csapat több tagját korábban összefüggésbe hozták a Fradi Securityval, és az is kiderült, hogy Kubatov Gábor Fradi-elnök (egyben Fidesz-alelnök) titkára és az idős nő segítője, Varró Ádám gimnáziumi osztálytársak voltak.

Varró irányító szerepe miatt a nyomozás során a rendőrség is megvizsgálta, hogy a férfi kikkel folytatott telefonbeszélgetést. A pótmagánvádas eljárás előkészítése során becsatolt nyomozati anyagokból az ügyészség azonban kifelejtette Varró híváslistáját, ezeket a dokumentumokat nem adta át a bíróságnak.

Czeglédy Csaba a 24.hu-nak azt mondta:  a Fővárosi Törvényszék végzése csak elsőfokú döntés volt, ami ellen lehet fellebbezni. Ezt meg is teszik, így a a végső szót a Fővárosi Ítélőtábla fogja kimondani.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.