Belföld

CEU-ügy: lemondott a tiszteletbeli konzul

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 04. 10. 13:45

Mall Hellam régóta aggódott a magyar kormány lépései miatt. Most szakadt el a cérna.

Az Indexnek írta meg Magyarország tallinni tiszteletbeli konzulja, hogy lemond és döntéséről már értesítette Szijjártó Pétert, illetve az észt külügyminisztert is. Mall Hellam tudatta, 23 évig látta el tiszteletbeli konzulként kötelezettségeit “a magyarok, a magyar nyelv és kultúra iránti szívből jövő szeretettel”, de az elmúlt években növekvő aggodalommal követte a magyar kormány lépéseit a média szabadsága, a független igazságszolgáltatás, a civil társadalom ellen.

Döntését végül

a kormánynak a Közép-európai Egyetem (CEU) elleni lendületes fellépése miatt

hozta meg. A távozó diplomata a jövőben az Észt-Magyar Társaság vezetőségi tagjaként dolgozik tovább a két nép közti barátságért.

Mall Hellam Budapesten szerzett diplomát magyar nyelv és irodalomból, valamint finnugor összehasonlító nyelvészetből. 1988-tól egyik megalapítója és elnökségi tagja az Észt-Magyar Társaságnak, amelynek 12 évig elnöke is volt. 1990 óta a Soros György alapította Nyílt Észtország Alapítvány igazgatója.

2000-ben az Észt Köztársaság „Fehér csillag rendje IV. fokozat“ kitüntetésben részesült. 2002-ben megkapta a Magyar Köztársaság Lovagkereszt Érdemrendet. Az „Év európaija” díjjal hét éve tüntették ki.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.